Blogroll

Sunday, December 26, 2010

#Danga Bay#

semalam bersamaan dengan 25dec bersamaan dgn my 2nd annivessary, me n hubby together2 dgn  k.su farahin si comel zahra,berjalan2 melihat alam..agak sedih, sbb planning xberapa menjadi..aisy and umar xdapat ikut atas sebab2 yg xdapat dielakkan..

seperti yg dijanjikan, litorg pi kenduri kat bp ni..kenduri kawen org kg k.su..haruslah pergi kerana dah menetap kat cni n terpksa membatalkan planning pi engagement liza sebab dah xsempat gilerr..
pastue pi kenduri lagi satu..tpi.....jeng jeng jeng.....silap tarikh sudaH...kendurinya adalah hari ini 26dec..teradvance sudah..so, kitorg pun meneruskan kitorg nyer planning ke danga bay...

Thursday, December 23, 2010

Hepi 2nd annivessary

yes, tomorrow is our 2nd annivessary..dah 2thun bersama terpaksa berpisah plak..tpi xper demi masa depan yang gemilang, terpksala berkorban..even kitorg dh berjauhan, hari istimewa ini mesti tetap diraikan..so, tonite hubby akan sampi ke bp melawat iseteri tercinta..tpi dtgnye bukan sorang, but company by my sis and 2 budak comel..sapa lagi kalo bukan aisy n umar..pnjam anak kak lang kejap..

alang2 dah ada kat bumi johor nie, so planning esok adalah attend member engagement' s day kat tampoi..then gerak ke Danga Bay.lama x pi sana..pergi sekali ngn zahra n also k.su..erm, mak abah x tau follow ke x..harapnyer hubby dapat la pujuk diorg tuk dtg bp nie.n hopefully adalah org nak menjaga uwan yang dah terlantar tue..bgla mak saya can nak berjalan2 plak...

Thursday, December 9, 2010

--hari-hari yg berlalu--

campur tambah darab bahagi, maknanya hari nie dah masuk hari ke-15 aku di bumi batu pahat..tue tanda nya dah 15 hari jugakla berjauhan dgn en suami tercinta..seorg diri membelai perut yg semakin membesar...

agknyer smpi biler la keadaan nie akan berlaruan..perkara yg dipikirkan lebih kepada in future..kalo la baby nie lahir aku still kat cni lagi, kesiannya untuk pisahkan baby dari ayah dia...cnfirm2 la aku nak bawak baby sekali ngn aku..dah kater mind set nak fully bf..baby mestila sentiasa di sisi..

hmm..lupakan yang itu ceritakan yg skrg..so far experience baru kat adtec nie ok...lom ada masalah..awal2 masuk dah kena jga student exam..culture exam kat cni mmg totally different dekat u..so pendekatan pon mestilah berlainan..bukan dari segi exam, malah pembelajaran pon sama...

Monday, December 6, 2010

......dah mula rasa.....:):)

baru jer pas update blog td..td xrasa tpi lepas siap update jer dah rasa...agaknyer dia tau ibu dia susah hati kot...
alhamdulillah, saya dah rasa cam ada benda kat dalam nie..bkn sekali tpi berkali2...feel dia?xyah ckp..mmg rasa seronok sgt...xsgka bleh rasa plak...hepiiiiiiiiiiiiiiii...

wah..terasa lagi..mmg besttttttt bangat...n hubby pon cm tau2 citer biter gembira ni..called me at the rite time..luv both of u ma baby n my husband


rasa rindu

sejek ada pregnancy ticker kat atas n sebelah tue, saya dah mul rasa rindu kat my baby..xsangka baby dah membentuk dgn sempurna...kalo bleh hari2 nak tgk ticker seolah2 tgk bby sendiri plak...xsabar tggu dia keluar....

td pi cek up kat klinik desa kat parit raja nie, hmm..dia cek heart beat td..malangnyer xdgr plak..riso plak rasanya...nurse ckp sepatutnya 4bln lbih nie dah bleh dgr heartbeat..lagi plak lagi lurang seminggu je nak 5bln...hmmm,sedih nyer rasa..bimbang pon ada...

nurse suggest tuk pi private clinic wat next scan ...dia suh tggu lagi 2weeks,tpi alang2 this week blik banting so nak pi cek up ngn hubby..biar sama2 dgr heartbeat...
hopefully semoga segalanya selamat....aminnn

Sunday, December 5, 2010

it's almost 5 months

salam everybody....selamat petang....
mood petang nie agak bak wlpn hubby dah pulang semula ke banting..dah xder hujan lebat turun gara2 berpisah dgn dia...
alhamdulillah saya dah kuat,and maybe baby kat dalam nie bagi support kat ibu dia supaya x ngis...
cuba tgk kat ticker ats tue...19 weeks ok and it's mean my baby dah nearest 5mnths..only 1 week to go n pah nie bleh scan tuk tau gender plak...
saya sgt2 xsabar nak tau..tie dah tau leh la survey2 baju baby..
esok saya ada checkup yg seterusnya..checkup tanpa hubby di sisi...but this is first time pi cek up sorg2..selalu ada org teman..xperla..
alhamdulillah, baby saya xpenah buat hal..saya xpenah rasa senak perut ke, rsa perut mengeras atau sbginyer..kdg2 riso gak xrasa paper sbb biler tgk member yg baru 3bln lebih dah mula rasa something inside,
tpi my hubby ckp laen org laen rasanya...tpi the most 1 thing yang saya perasan, perut nie makin hari makin besar...and saya mengalami kegatalan pada perut yg teramat...(rasanya gara2 pakai baby oil nk kurang strecth mark, tpi nmpknyer menggaru terlebih plak skunk)..actly ada terbaca selaen bio oil, baby oil pun bleh pki, tpi nmpk gayanyer saya allergic la plak...
and 1 thing lagi, of course kekerapan ke toilet...itue sudah semenstiya kan...

act excited biler tau dh hmpir 5bln...owh lupa nak bgtau..wlpn hmpir 5bln, berat saya xnaek bnyk pon
b4 pregnat 47kg(susah payah nak naek nie), then 44.5, pah tue turun lagi 43.5 and now baru 46kg...see xbanyak kan...

baju semua still bleh pkai termasuk jeans but sya yang xselesa dah nak paki sluar...kat umah pon skunk berkaen batik jer..lebih comfort ....

hmmm, cm bnyk plak berceloteh padahal td xde idea pon..kla, doakan segalanya selamat yer..daaa

Tuesday, November 16, 2010

owh..saya mula takut

sebelom story dimulakan, nak wish selamat hari raya aidil adha buat semua...

erm..act dah mula takut..nxt week dah kena lapor diri..owh, di mana la aku kan di hantar

harap2 dapat kat jugra nie sudahla...xmo berjauhan ngn suami tercinta..

lagi plak di saat tgh berbadan dua...owh..saya riso...

berharap agar dapat la tempat yg dekat2 yg xmemerlukan PJJ...saya xmo...

tpi kalo dah terpksa nak wat cmner kan....

erm...

Ya Allah, makbulkan lah doa hambamu ini..jgnla ko pisahkan daku dgn suamiku...

aminnnn....

Thursday, October 28, 2010

rezeki itu sentiasa ada...

hmm..dah lama sya menyepikan diri..since bln7 ritu..bknnye apa,sya dh xde access internet..almaklum la dah resign mid of july ritu..mcam2 yg berlaku dlm tempoh tu smpi la arini..dan kebanyakan adalah berita gembira..ada hikmah di sebalik pilihan utk resign rupanya...

Once sya hantar resign letter,boss terkejut..malah my uncle yg satu office pon terkejut..sya xdiscuss pon ngn dia pasal my resignation..boss siap suh tggu bln 9 untuk dapat bonus n offer post laen..tpi apa boleh buat..hati saya dah xde kat ctu..lagipon dah lama saya postponed niat nie tuk resign..erm..pada mereka saya kata saya ada bisnes sendiri spya mereka tdk terus memujuk..

Erm..mmg satu pengorbanan besar bila wat keputusan yyg berat nie,apatah lagi saya baru je beli rumah..tpi nak wat camne,hati mmg dah xde..malah ramai yang xsetuju dari yang seutu..parents pon saya xbagitau since saya tau mereka akan rasa susah hati dgn masalah kewangan sya nnti.tpi saya yakin kan dalam diri,xsemestinya saya hilang job nie rezeki saya akan tertutup..saya sntiasa berfikir postif..

Alhamdulillah,lepas benti je saya dapat biter menggembirakan..my period aka haid akhirnya menunjukkan diri..mybe itu perkara biasa but for me saya sgt2 tertunggu2 since operate bln 3 ritu..yela,kalo period x datang camne nak hamil kan..saya dah kempunan sgt nak baby..n then two weeks later i got an invitation for an interview for gomen post....sekali lagi alhamdulillah...n bertekad nak buat the best since nak masuk 3 kali interview post yg sama..

Hari inteview tiba n sya juga dah lewat 2 hari peod..inteview di bln pose n mengharapkan keberkatan bln pose..wlpn x mgharap tpi still doa yang x putus...alhamdulillah,interview bjalan lancar wlpn ada yg sgkt..biasala kalo masuk bab isu gomen,saya mmg fail ckit..then blik inteview pi singgah guardian tuk beli pregnancy test..disebabkan bln pose,jd xperlu tggu waktu pg untuk test..sya tggu hubby blik..thinking of good news to share with him..then, dia blik terus test...alhamdulillah,positive...so hepi..rezeki di bln pose...

Untuk seterusnya saya tertunggu2 result inteview hari tue..da bad news,result postponed but sy still sabar..hari ditunggu2 tiba n alhamdulillah,sya dh lulus..sekali lagi me n hubby berkongsi our happiness..stlh lama menunggu,akhirnya saya dapat gak gomen..next adalah tggu offer letter,dan ia pon dah smpi..insyaallah, 23/11 nie saya akan lapor diri..cuma kena get prepare samada berjauhan atau tidak ngn suami..semoga di permudahkan segalanya...

dan hari ini satu lagi berita untuk sya dan suami..n of course zuriat dalam perut nie yang dah 3bln..suami dapat job baru..alhamdulillah,job yang akan menjamin masa depan kami anak beranak..

Wlpn rezeki yang kami terima nie lambat,,tpi kami sgt2 bersyukur...sejak dulu kami yakinkan diri rezeki itu akan tiba cuma lambat atau cepat..terima kasih Ya Allah kerana mempermudahkan kehidupan kami..xlupa buat mak,abah,ma n abah kerana sntiasa memberi sokongan..we all luv u so much..xlupa pada seorang teman yang sntiasa memberi sokongan...wei,aku sntiasa sokong ko gak tau...

Thursday, July 22, 2010

Just My Life

hmmm..dah lama x meng'update' blog nie...perasaan yang teramat malas tuk mengupdate..saya bukanla seorag penulis yang baek and saya juga bukan pengarang cerita yang baek..kalo la saya nie mempunyai kelebihan yang itu pasti akan keluar satu novel hasil tulisan saya...haruslah berangan...hehhehehe


ttpi apapun saya adalah pembaca yang baek..sebb pembaca yang bae ni lah teringin nak ada blog sendiri...
at the end, cam hampeh plak..malas nak mengupdate...huhuhuhu
saya dah ada life baru skunk...nak tau apa???biarla menjadi rahsia till saya sendiri rasa nak bercerita..pada yang dah tau tue, pls keep it as our secret..i'm trust you guys..xleh citer lebih2, kang terkantoi plak...

weekend ni planning tuk mencuba nasib di xyratex and astro..ada peluang ke saya bekerja dgn mereka..layak ke saya nie...hmm, xkisahla...belom cuba belom tau..kadang2 org yang hebat berkata2, dialah yang layak dipanggiln ada jugak membuatkan interviewer naek muak tgk...maybe sbb nmpk over confident kot

tpi ada jugak xpandai ckp, xtau nak elobarate soklan pon boleh dapat..kesimpulannya, just be urself, tp mestilah menggunakan idea yang bernas and logik n macammana nak menyokong diri mengatakan anda layak...

hmm..rindu zaman blaja dulu...naper asik mengenang yang lama, naper x teruskan life yang baru nie...
nak buat macamne,,hidup kena teruskan jugak...hati ni bagai di tarik2 untuk smbung master..tpi tuela, kekuatan belom dtg lagi..almaklumler, lama dah meninggalkan zaman study..insyaallah, kalo diizinkan tuhan, akan dikecapi gak impian tue...

*lupa nak citer, kunci umah dah dapat..tpi cam xexcited plak nak masuk umah tue..ingt nak buat apa yang patut dalam tempoh setahun dari skunk..dah complete baru nk pindah masuk..after that xyah la pk pasal umah lagi...hopefully Dia restuilah impian saya n permudahkan la perjalanan kehidupan saya dan suami...
Aminnnn

Saturday, July 10, 2010

bingkisan untuk abah dan adik2

berkisar kepada entry saya yg lepas tentang kejayaan abah meraih pingat..nak cerita kan kat snie tntg pengorbanan abah membesarkan kami 10 beradik

abah di besarkan oleh arwah buyut (mak kepada nenek) malahan abah lebih rapat dgn arwah buyut..saat buyut pergi mengadap ilahi, abah menitiskan air mata..mungkin terkilan xdapat memenuhi permintaan buyut supaya menetap di kampung disebabkan tuntutan keje..

semasa mudanya. setelah tamat peperiksaan SPM, abh menghadiri sesi temuduga felda di kl..dgn berbekalkan beberapa ringgit saja abah bersama2 beberapa rakan n sedara menumpang lori atau apa saja yang ada pada ketika itu untuk menghadiri temuduga..rumah tumpangan abah ketika tue mmg sgt daif,
seingt saya jamban bergerak dan tdo beralaskan guni(xsilap la)..tpi abah tetap bersyukur ada tempat untuk menumpang..sessi interview berjalan dgn baek dan alhamdulillah rezeki abh di situ apabila ditawarkan bekerja di felda berbanding rakan2 abah yg x berjaya.

dgn permulaan gaji hanya RM200 abah memulakan career nya..bayangkanla nilai rm 200 tue dgn skrg, sgt jauh kan.. xlama abh bekerja abah bertemu jodoh dgn mak..alhamdulillah, dikurniakan 10 org anak yang ganteng2, comel2 gitu..ahaks, perasan la plak...

membesarkan anak bukan sesuatu yang senang, lagi2 bila anak2 dah mula bersekolah and berderet2 macam anak2 abah..bukan sikit..10 tue..

gaji abah masa tue pon ciput jerk.xbnyk mana..ingt lagi saat abah pakai kete toyota lama and  boleh dikatakan buruk...abah jualkan kete yang lebih baek dan beli kete buruk tue and sewakan lagi untuk mencari duit lebih..disebabkan hati abah yang baek, abh sewakan tersangatla murah..
secara jujurnya, saya agak malu biler abah hantar ke sekolah dgn kereta buruk berbanding kereta rakan2 laen..alhamdulillah, wlpn malu tpi saya xpernah menyuarakan isi hati ni pada abah..malahan ia menjadi pembakar semangat untuk berjaya (wlpn result xsegempak org laen tpi masih bleh berbangga..hehhehe)

di saat rakan2 berbelanja beratus2, barang keperluan dibeli sendiri oleh ayah mereka..saya hanya mendapat rm50 sebulan shj..menjual kerepek hasil air tgn emak..itulah untuk membuat beli barang keperluan dan itu juga untuk berbelanja..nasib baek dah di ajar berjimat sejak kecil..jadi duit tue masih boleh menampung keperluan harian selama sebulan..
kadang2 biler duit xcukup pon xberani nak mintak sebab tau adik2 kt umah tue pon kadang2 xmakan jugak..

disebabkan kesusahan dan kereta yang dah tua tue..beberapa tahun saya adik beradik beraya sendiri sementara abah dan mak beraya di kampung n9 (blik hari n kebetulan rumah masa tue dkt ngn kg sana)..sedara dari selangor plak yg dtg melawat kami di sini..kdg2 mereka yg menjemput kami untuk balik ke kg..

kehidupan dulu mmg amat susah wlpn tidak sesusah org laen..segala2nya harus berjimat dan under consideration..(kalo nak cerita mmg xkan abis)

kehidupan berubah menjadi baek apabila saya menjejakkan kaki ke universiti..abah dah bertukar kereta yang lebih baek..and abah juga dapat kenaikkan pangkat..di universiti, tiada masalah bg saya kerana duit pinjaman mmg mencukupi sehingga akhir sem cuma pada awalnya agak sakit sbb dapat half loan..smpi skunk masih pelik kenapa dapat half..huhuhu..kadangkala terpaksa gak mengikat perut sbb xder duit..

and now alhamdulillah gaji abah dah 25x ganda dari gaji dulu n mybe lebih..saya pon xtau exactly gaji dia..anak2 dah besar and hampir sumer dah bekerja..tggl 4 jek yg masih sekolah..kesusahan abah masa dulu sgt berbaloi..now abah dah jadi manager and bakal menamantkan khidmatnyer hjg tahun nie.kadang2 bangga kat abah..xpenah sangka abah akan berjaya sampi macam nie..

lagi satu, abah bukan cam manager laen..wlpn abah berpangkat tpi abah masih masuk ke ladang, monitor kerja org.buat itu, buat ini..abah xserahkan bulat2 pada pembantu or mandor sedia ada..mgkin kelebihan abah bermula dari bawah, jadi abah mmg sgt2 berpengalaman dan tau nak handle ladang..very proud dgn abah..(kenapa saya xleh jadi cam dia yer..)

harapan pada adik2,wani, fidah,esyad, and adik..blaja la rajin2..korang dah cukup senang skunk, xmengalami kesusahan kakak2 n abg2 nie wlpn korng masa tue dh ada..mybe sbb masa tue korg masih kecik n segala keperluan dapat dipenuhi..

sekiranya korang membaca
esyad: xperlu untuk bergaya atau smart masa skunk, simpanla duit yang ada untuk perkara lebih pntg dan belajarla berjimat..tumpukan pada pelajaran dan abaikan lepak dgn kengkawan..nnti dh kerja best beli la apa yg ko nak

wani:sib baek ko ada..ada gak anak abah menuju ke arah perubatan wlpn hanya farmasi..aku yakin ko bleh..jgn sia2kan nye ok..wlpn umah sewa ko kecik, tpi jgn jadikan alasan tuk susah blaja k..ko harapan terakhir abah tau..abah siap tanya tadi tepat ke x pilihan ko tuk kuar matrik n i'm said, u did the right decision..so, pls dont dissapoint us k

fidah: alhamdulillah, wlpn kami adik beradik ni x menaruh harapn yang tggi kat ko sebb tau kemampuan ko, ko dapat buktikan yg ko bleh..amik kej awam skunk nie..buat yg terbaek tau..buktikan pada org yg pndng rendah kat ko

adik: sejak kecil adik sebenanya pandai..cuma malas jer..so jgn malas lagi, fidah dah buktikan dia boleh...so adik kena buktikan yang lebih lagi k..adik besar dah skunk..kena rajin tolong ma n jgn malas2 baca buku..pmr dh dekat ni..

luv u all dik

***jgn anda tangisi apa yg sudah berlalu dan jgn anda hamburkn air mata anda dgn sia2,
 krn dgn apa cara pon anda tidak akan dapat mengembalikan apa yg sudah berlaku***

Now dah kat s.alam setelah berpoya-poya dgn en.suami, abah, along, abg bilal and wani dekat teluk batik resort, lumut perak..agak kecewa sbb xdapat join abh dinner pada malam jumaat malam tue sbb tugasan kerja yang perlu dilakukan terlebih dahulu...perjalanan malam ke perak agak mencabar sebab hujan turun mencurah-curah menyimbah bumi sepanjang perjalanan ke ipoh...apatah lagi dgn keaadaan suami yang masih trauma dgn kejadian accident pada raya tahun lepas membatasi ketererannya untuk mencilok di celah2 kesibukan jalan agar sampai lebih cepat ke destinasi..(tpi dia masih terer di siang hari sehingga mengundang kekecutan di hati saya yg sedia kecik nie)...

alhamdulillah, perjalanan di rahmati yg maha Esa..selamat sampi di ipoh sekitar 10.30 malam dan berhenti singgah untuk mengambil abg ipar a.k.a abg bilal a.k.a abg long..seterusnya teruk ke teluk batik resort untuk meraikan kejayaan abah tercinta (abah saya dapat award tau..ladang paling bnyk hasil -Tawai2)..sgt berbangga dengan kejayaan abah..di akhir2 perkhidmatan abah, akhirnya dapat gak abah  award ni and boleh plak dapat seat VVIP..we are very proud to you abah...

ok, sesampai je kat resort abh dah sedia menunggu..then kami mengisi perut yang sedia lapar ini untuk diisi..menu adalah sotong goreng kunyit, tomyam campur, ikan kembung 3rasa, kailan ikan masin, telur dadar, ayam goreng halia dan campur 6 jenis air..segalanya berharga rm83 only..smbil2 makan, telinga ni dihidangkan jugak dengan sajian karaoke..ada karok tue..biasala ada sumbang and ada yg menusuk kalbu...

esoknya ada senam aerobik..seronok tgk abah aerobik.terkedek nari chicken dancing..xlupa jugak sukaneka untuk kanak2..kami ni xde kanak2 kecil yg mengiringi, jadi sekadar mencuci mata jer..11am dh check out..singgah di pekan lumut untuk mencari sedikit sourvenir untuk di bawa pulang

during dinner...sihatnyer lakiku..alhamdulillah


***sakit laksana misi yang membawa berita gembira yang sedang sihat
 bak hiasan yang mempunyai harganya sendiri*** 

Friday, July 2, 2010

Sri Menyinsing

hi..now dah kat PD dah..sampi kul 8td..duk kat apartment sime darby sri menyingsing..ada 3 bilik but only 2 availabe tuk tdo..lagi satu tu kecik and xder bed..how ever tmpat ni agak relaks..dont give for higher expectation cause rege pon murah kat..but for me, ok je..swimming pool pon ada..xsabau nk mandi even xreti swimming..huhuhu...xkisah, janji boleh release tension kat cni...

*lokasi seberang dgn polimall/poli pd.

Thursday, June 24, 2010

akhirnya....

alhamdulillah..akhirnya siap gak blogshop saya untuk produk yang pernah saya iklan kat cni..product apa???
sila click sini ..walaupun masih dalam proses untuk pengubahsuaian, bagi mereka yang berminat untuk mencari sesuau untuk kesihatan badan, dalam erti kata laen mencari supplement..produk ini amat bersesuaian dan bertepatan dgn kehendak anda..

setakat ini, belom ada laporan tentang sebarang kesan tidak baik di atas penggunaan ubat ini..malah ramai yang memberi tindak balas positif..secara jujurnya, ramai officemate husband saya telah mnggunakan produk ini dan menyakini kebersanannya..nnti saya mintak husband saya mendapatkan komen dari mereka ye..almaklumla, husband saya sgt bizi dgn kerjayannya..

 yang penting cara pemakanan perlula ikut dos yang ditetapkan..3biji sehari..lebih xapa..kalo kurang tue kesan dia agak lambat..

macam saya nie yang agak susah untuk mengatur waktu makan ubat ataupun supplement, kesannya agak lambat (comparison untuk waktu bgn tidur yang mana pengamalan makan supplement secara teratur akan berasa lebih segar ketika bangun pagi)..tpi alhamdulillah, ia amat berkesan bagi saya untuk menghilangkan stress.

ia juga sesuai untuk mengubati beberapa jenis penyakit yang lain..bg anda yang ingin atau berminat untuk merasai keistimewaan buah manggis, jgn ragu2 untuk memilih supplement ini..jangan segan2 untuk singgah ke blogshop saya yer..

sama-samalah kita menjaga kesihatan kita..sayonara

Tuesday, June 15, 2010

aleesya dah sihat

ingt lagi xpost saya yang dulu2 tue..seorg budak kecil yang sgt cute terlantar di hospital...
alhamdulillah, budak kecil tue dah sihat skunk..aleesya dah besar, dah ada rambut n dah boleh jalan...
huh, baru tersedar yang saya nie dah lama xbalik kampung suami..last balik akhir januari hari tue...nak tgk pic aleesya yang comel..nie dia.......

*see, aleesya dah besar and tomei2 lagi

nie la kakak aleesya, awish...umor? erm nak masuk 4thn kot

pic nie ehsan dari ciksu adik ayah aleesya&awish..time kasih yer ciksu (tudung pink)
yang tudung hitam tue, tue la my mother in law

*tgk aksi diorg, so cute......

hmm, lamanya la saya xbalik..xper, dis year raya saya balik kg suami..hopefully, kami akan pergi dan balik dgn selamat...semoga kejadian tahun lepas tidak berulang lagi..

*YA ALLAH, KAU LINDUNGILAH PERJALANAN KAMI..AMINN

Tuesday, June 8, 2010

XANTEEN400

salam to all my friends also yang selalu follow this blog..huhuhu..adeker..

actually saya ada satu produk baru yang sangat sesuai untuk anda, suami anda, ayah, mak, atok, anak, adik, kakak..senang kata sesuai untuk pelbagai peringkat umor..erm, baby saya xpasti..nnti saya tanyakan yer..

pasaran product nie dah memasuki pasaran eropah and asia barat.. Harga promotion ialah RM70 tidak termasuk kos penghantaran..


XANTEEN KAPSUL 400mg


DILULUSKAN OLEH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (MAL 08111879TC)

APAKAH XANTEEN?

Satu rumusan / fomula berasaskan buah manggis , ia digunakan sebagai suplemen kesihatan.Mengandungi 400 mg Serbuk Exocarp Garcinia mangostana (Manggis) dalam satu kapsul ( Halal )

MENGAPA BUAH MANGGIS SANGAT MUJARAB??

Buah manggis telah diguna sebagai rawatan tradisional oleh penduduk Asia Tenggara sejak berkurun lagi.

Buah Manggis terutama sekali kulitnya, mengandungi Xanthone, iaitu sejenis bahan Antioksida yang sangat berkesan untuk menghapuskan radikal bebas yang berbisa dalam badan manusia.



APA ITU ANTIOKSIDA DAN RADIKAL BEBAS?

Radikal bebas ialah molekul yang kekurangan jumlah electron (cas positif)

Antioksida ialah molekul yang berlebihan jumlah electron (cas negetif)

Redikal bebas menyerang dengan secara mencuri electron daripada sel-sel sihat dan mendedahkan manusia kepada risiko penyakit kronik dan degenratif seperti : darah tinggi, kencing manis, strok, kanser, sakit sendi, gastric, lemah tenaga mental dan fizikal, nyanyuk, Parkinson dan lain-lain.

Fungsi antioksida ialah dengan mendermakan electron kepada radikal bebas menjadikanya cas neutral dan tidak lagi berbahaya kepada sel-sel manusia.

Terdapat lebih dari 200 jenis Xanthone antioksida dalam alam semulajadi, lebih dari 40 Xanthone terdapat dalam buah manggis, tertinggi dikalangan buah-buahan dalam dunia.



SUMBER RADIKAL BEBAS

Makanan yang bercampur dengan pengawet,perisa,pewana,racun makhluk perosak,baja kimia

Asap rokok

Stres (tekanan)fizikal:Sukan kompetitif,kerja kuat guna banyak tenaga,trauma(kecederaan badan)

Stres (tekanan)mental:Menghadapi masalah kewangan,keluarga,sosial,pembelajaran

Menghidap apa-apa jenis penyakit

Tindak balas ubat-ubatan untuk merawat pelbagai penyakit:Kemoterapi dalam rawatan kanser

Terdedah kepada radiasi:Ultra ungu(UV)dari cahaya mentari,x-ray,skrin TV,computer,telefon bimbit,rawatan kanser dalam radioterapi

Sekitar tercemar:Udara dibandar-bandar besar tercemar dengan asap kenderaan,kilang.



SUMBER PENTING ANTIOKSIDA

Buah-buahan,terutama yang berwarna

Sayur-sayuran,terutama yang berwarna

Tumbuh-tumbuhan herba

Semulajadi dalam badan manusia:sedikit sahaja

Ramuan/formula diadun daripada bahan di atas



PERHATIAN! Attention!

XANTEEN Kapsul 400mg berupaya membantu meningkatkan tahap ANTIBODI dan KETAHANAN BADAN bagi mencegah jangkitan dan penyakit disebabkan oleh VIRUS dan BAKTERIA



BUAH MANGGIS DIGUNAKAN SECARA TRADISIONAL UNTUK MENGAWAL DAN MEMBANTU MERAWAT PENYAKIT KRONIK BERIKUT


Kencing manis

Keletihan fizikal dan mental

Darah tinggi dan penyakit jantung

Sakit Sendi, Gout

Sakit Pinggang

Kolesterol Tinggi

Sakit Otot-Otot

Sakit Badan

Sakit Kepala

Sakit Perut

Penyakit Kulit

Penyakit Otak dan Saraf

Penyakit Mantel

Masaalah Haid

Masaalah Buah Pinggang

Susah Tidur

Penyakit Infeksi



SIAPA AKAN DAPAT MANFAAT DARIPADA XANTEEN KAPSUL 400mg?

Mereka-mereka yang mengidap penyakit seperti diatas

Orang sihat yang ingin mencegah daripada mengidap penyakit kronik tersebut diatas

Mereka yang terdedah kepada tekanan kerja (stres) fizikal

Penghisap rokok, Peminum alcohol

Mereka yang kuat makan yang mengandungi bahan pengawet dan perisa makanan

Mereka yang terdedah kepada radiasi Ultra Ungu (UV) dari matahari x-ray, lama didepan skrin TV dan computer, penguna telefon bimbit dalam tempoh yang lama

Mereka yang inginkan kesihitan fizikal dan mental yang optimum dan terbaik



APAKAH KRISIS AWAL YANG POSITIF?

Juga dikenali sebagai reaksi Herxheimer

Ia berlaku apabila badan cuba menyingkirkan toksin kedalam aliran darah untuk disingkirkan melalui kadar yang lebih pantas daripada proses biasa



SINTOM-SINTOM

Bersifat sementara samada biasa atau teruk

Sesetengah pengguna tidak akan mengalami sebarang sintom

Berlaku dengan segera atau beberapa hari atau minggu

Pengguna yang mengalami penyakit berat akan alami krisis menyerupai simtom-simtom penyakit itu sendiri


*if interested, pls don't hesitate to contatct/sms me via 0199778121 or Khairul 0199252345.

Monday, June 7, 2010

Percutian ku

salam all..(ceh,ttba baek plak nak bg salam rini..cam ada org nak baca jerk...huhuhu)
dikeheningan malam nie nak bercerita tentang pengembaraan saya n family kat grik...huhuhu..kembara la konon...jalan2 jer la...

4/06: wlpn hari ni dah mula bercuti (company off)..saya terpaksa gak bgn awal..xleh nak lewat2 cam selalu..siapkan apa yang patut kat umah nie..tggu along smpi then gerak pi ulu sapi amik fidah terus ke serting amik farahin plak..drive pulang ke s.alam..amik hubby and terus ke ipoh..abah tggu kat sana dah
mood ::: mmg sgt2 penat tpi masih leh update blog...biasala saya kalo dh jumpa tenet..xtdo pon xper

5/06: bgn pagi lewat..pagi2 nie xder wat apa..tggu my uncle smpi dari banting..along masak kat dapur sya duk relakss..biasala, tetamu kan...hehehe..abh, abg bilal ngn en suami keluar kejap smbil jemput cik judin kat simpang pulai..setibanya diorg, makan tghari kat umah n gerak ke grik plak..tmpat baru abah Felda Tawai..Along x ikut..abah gerak dlu sementara saya berjalan2 dulu di pekan ipoh...penat berjalan, blik gerik...menghabiskan masa berbual2 dengan family
mood : seronok dapat bersama family..penat pon xterasa sgt

6/06: sarapan pagi adalah, nasi goreng(emak masak), nasi lemak n roti canai (dibeli)...abh, en suami n cik judin jalan melihat ladang untuk mencari lembu..abh bercadang untuk membeli lembu..nasib x menyebelahi apabila lembu yg dicari xdijumpai...tggu diorg balik..then pegi mandi kat jeram..act, jeram nie daripada air bukit..manusia yang mencipta jeram nie dengna membuat takungan untuk air bukit nie...syiok mandi cni..mmg sejuk..rugi xbawak botol untuk isi air..len kali datang kena bawak..pls remind urself k yuzai..
dalam 3ptg bertolak balik ke ipoh..kena pi sana amik along lu..cik judin dah gerak dulu..maybe nak berjalan2 dulu with his family..
smpi ipoh pi tgk wayang 'Prince of persia' kat Ipoh parkson.hantar wani balik hostel then baru pi umah along..layan mentor dulu..nani selamat n nasib xmenyebelahi shaq..(ni semua mas idayu punya pasal wat peminat meluat tgk diorg kot)..kul 11 baru gerak blik s.alam...kul 2 smpi umah banting..
mood ::: penat sgt xyah cakapla...ngntuk giler2...sib baek xkeje..en suami sorang yg keje...

07/06: masih diulit lena..en suami kejut suh gosokkan baju..wah, dah kesiangn rupanya..sib baek sempat tuk solat..gosok baju dgn mata yang amat berat..en suami pergi keje jer sambung balik tido..wah..syioknyer...sedar2 azan zuhur dh berkemundang...bgn n teruskan kehidupan seharian...
mood ::: xsuka pk hari ni dah senin sok selasa, sbb hari rabu dah kena masuk keje..arghhh..malasnyer..mood keje dah xder nie

Friday, June 4, 2010

weekend di perak

hoyeeee...now dah kat perak..perjalanan hari nie amat memenatkan..seawal 7 pagi dh bersiap2..kemaskan apa yang patut kat umah tue, packing barang yang nak dibawa, basuh baju...sib baek dah bnyak settle malam sebelomnya..tpi bgn pagi mmg ngntuk yang teramat..tdo dh le lewat (*mentang rini xkeje..selalu je aku tdo lewat..huhuhu)

then tggu along datang nak pegi Ulu pari plak kat rembau..amik fidah..leh kuar awal tuk setlekan sume proses kemasukan ke poli...

pastu pergi pulak serting nak amik farahin...huhuhu..ingt pas makan leh terus balik..tpi cam hampeh jer..sampai2 tgk pinggan bnyk xbasuh...adik2x...mmg malas tol la ko ni..baru ingt nak tdo sat..

uwan plak buat ragam..nk ngamuk xtentu pasal..nak hantar umah anak dia pon xnak...dah la blik nie nak kena drive plak..ngn mata yang ngntuk nie..

alhamdulillah, selamat gak smapi s.alam wlpn tdi ngntuk yang xleh terbendung smpi kena singgah kat rnr jap..smpi s.alam jumpa hubby n singgah makan kat kedai mamak..tgk die makan roti sardin cam sedap jerk then orderla satu...mmg sedap tpi aku plak xleh nak perabih..kenyang plak..

singgah umah along, bersihkan diri and semayang kejap...

pastu hubby plak menyambung perjalanan ke ipoh...

hoiyeeeeeee...dah bleh tdo...leganya..now boleh la online smpi ke pagi..ooolalalalala


*nak create blog baru untuk persediaan apa yang telah dirancang
*esok nak kemana ek...

Friday, May 28, 2010

tag from zuwa..thanks dear...

xsangka ada org nak tagged..thanks zuwa..dah lama otak nie kering xder idea apa nak merepek..dgn kehadiran tag nie boleh la mengarang...thnks beribu2 lemon...

1) Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
hmmm..maybe mula menjauhkan diri dari dia..lebih elok begitu agar xtimbul pergaduhan yang teramat besar
2) 6 orang di hati anda?
1. en suami @ ise @chik
2. mak and abah
3. zahra insyirah..wah,dia dah pandai cakap..xsabar nak jumpa
4. baby2 yang comel di seluruh dunie...hehehhe..aku dah xsabar nak ada baby
5. my luvely family..dikau dihatiku
6. mereka yang memahami diri ini


3) Anda rasa anda comel?
comel ker???kekadang ada la..kekadang cam hantu pon ada...hahahahah..hanya en suami yg tau
4) Single or taken?
taken since 25dec
5) Blog yang anda suka?
a big story of litle me..me wanina..my life is not so easy..action speak louder than word..nie sumer blog2 member yang dh bergelar ibu..sonok dgr perkembangan baby mereka..oleh itu sila rajin update yer kengkawan
6) Adakah bilik anda kemas setiap hari?
yup..kecuali bangun lambat nak pi keje..xsempat dong...heheheh

7) Lagu terakhir yang anda dengar?lagu kat blog ku ini..happiness
8) Last text message?
erm..xsure la..lama dah x bermessage nie

9). Last phone call?call wani..inform nak dtg s.alam

10) Hari terakhir anda menangis?
malam tadi..ttba tension teramat sangat..kalo la hidup ini lebih baek alangkah seronoknya

11) List lima color favorite anda?
i) Purple -baju wedding kat klateii) Pink - inclusive dalam theme baju weds kat kelate
iii) Hitam - hmm..baju saya banyak kale nie
iv)theme baju majlis saya
v)putih itu sucie..saya suka sebab sejuk

12) Orang terakhir anda ber-YM?
kak faridah..senior masa kat aps a.k.a sts dlu

13) Game paling anda suka?

bnyk smapi x tersenarai..

14) Adakah anda peminat MCR?
MCR?????apakah itu

15) Apa perasaan anda jawab tag ni?
menulis dengan rasa kenyang..baru pas makan dominos..heheheh

16) Anda rasa tag ini best?
ok nad not bad

Tag lagi 10 orang
siap sedia

suzi

ekin
fashya
fida
muzai
zack
azue
dalila
adah
anne

sapa2 yang x ditag jagn kecik ati yer..korang still boleh amik tag nie...luv uols

daaaaaaaaa~~~~~~~

Wednesday, May 26, 2010

Batuk berterusan

hamm..dah seminggu dah aku batuk..xelok2 jugak..ubat doctor bagi pon dah nak abis..huhu..xselesanya camni...xpi xperla...lagipon hari ni last day..sok dah cuti..so boleh rehat sepuas2 nyer kat umah nnt

hmm..nak merapu apa pon xtau..at least, xbiarkan blog nier berhabuk pon dh kira okay kan..

alamak..ada keje nak wat..k la..daaa

Wednesday, May 19, 2010

demam

owhhh..rasa cam nak demam ni ke aku dh demam..bgn pagi td tekak terasa perit..sakit jerk..tanya hubby, badan ku panas x..hubby kater panas tpi aku rasa xpanas plak...ingt nak mc jerk rini tpi ada meeting kat brickfields..larat ke aku nak drive ni...huhuhu..td dtg keje pon dh cam nak tutup jerk mata nie..xlarat nak bukak..rasa cam nak call boss jerk bgtau xleh attend meeting, tpi masalahnyer meeting ngn boss besau gak...huhuhu...aku nie dah la xactive, so xnk la diorg pk yang ak saja cari excuse tuk xattend meeting...
huhuhhu...badan pown dh seram sejuk ni..air mata pon sik nak melelh jerk nie...huhuhuhu

Saturday, May 15, 2010

mission complete

seperti yang dirancang..semalam dalam kul 1115 kami tiba ke perjumpaan bersama AJK penduduk suria residence..semasa meeting, developer ada informed that dirang baru jerk sent letter untuk amik kunci..mybe next few days surat tue akan smpai n then kunci pon boleh amik..segala urusan api n air diorang dh settlekan tinggal kitorng nak bayar jerk kat diorg..any hidden payment yang kena bayar nnti akan diberitau kat surat tue nnt..unfortunately, meeting  is not under our expectation..ingat kan ada sesi suai kenal between residence rupanya just introduce AJK sedia ada jerk..hmm, xperla...Roughly, boleh dikatakan majority penduduk sana age within 30's above..hmm..xperla..xkisah..saya akn cuba berbaek2 dengan mereka even boleh dikatakan saya nie agak susah nak memulakan perkenalan dgn org yg xdikenali..but side my hubby,mmg xder masalah..dia terlalu pandai bergaul xkira usia..meeting adjourne about 12pm..kejap jerk meeting nyer..ikut schedule,dalam kul 1 baru abis...lupa nak beritau, masa meeting tue..ada beberapa contractor grill and kitchen cabinet turut menyibukkan diri..brochure berkenaan services diorg turut diedarkan..hmm..since kunci pon xdapat lagi, so sumer brochure just keep in..nnti, dh dapat kunci baru boleh contact n discuss diorg..

next mission is untuk survey barang2 keperluan untuk rumah baru..etc: kipas, lampu, and decoration item..
jalan2 kat nilai 3jumpa satu kedai nie yang lengkap dgn segala yang saya impikan..lampu punye price pon reasonable..mmg berbaloi saya rasa sebab survey kat kedai2 berhampiran, sumer nyer agak mahal..
then kipas 5bilah pon boleh dikatakan murah..start harga 150..skunk tgh sales sbb diorg nak abiskan stock..xtau sempat beli ke xni..harap akan dtg ada lagi..

abstract pics pon ada lagi tau..nie la yang selama nie saya carik..yang jenis 3pair tue..bnyk org pakai dh skunk tok decorate umah diorang..n sticker pown murah..only 10..pastu belian setiap 100 akan dapat free sticker..i like it..barang2 dia mmg superb and cantik..

KK home yang jual barangan english style pown dah bukak kat cnie..saya rasa harga dia quite ok..saya xtau tempat laen sbb blom survey, tpi rasanya dua kedai is below our expectation prices..

and last kedai yang kitorang survey ialah kedai tuk barangan cam bath tab, glass..
kat kedai nie pon saya jumpa ampaian baju yang jenis lipat tue..n of course saya akan dapatkan ia nnti..

rasanya pasnie saya dah xperlu survey tempat laen kot, ckupla 3 kedai nie..segala barang yang saya nak ada disini..lagipon dekat ngn umah baru nnti..so mmg xder masalah la..

*to ekin, jgn tanya aku downlight dia baper ek..sebab aku xsurvey pon downlight nie..aku survey kipas jerk wei
*to suzie, wei..kalo ko nak tgk kedai nie nnti aku boleh tunjukkan..tpi tuela..ko suka klasik kan..taste kita laen r suzie..tpi bnyk jerk kedai jati kat nilai nie

Wednesday, May 5, 2010

Power Trip

now masih kat office lagi...tgk syiok beremail-emailan ttba power trip plak...dah le ku sensorg kat office nie..engineer mc plak..nak xnak ku la yg kena handle sumer problem..sib baek problem xteruk n amik masa yang lama tuk setle..wlpn terpksa mengacau engineer yng tgh bercuti, dengan isntruction dia dapat gak aku solve kan problem tue..only took 20minutes untuk server aka system up balik.. saya masih xterror and still needed tunjuk ajar dari sifu..lantak pi la mas nak kater saya x xpro ke apa ke, yg pntg problem solve dgn cepat n xjadik big issues..see, jam pon dah kul 7...apa yang penting ku kan claim OT...xbnyk pon..satu jam 10hinggit jerk...esok plak kena prepare breaksown report..hmm sib baek meeting sok kat KJ cancelled..ooolalalala..saya mmg suker...

Monday, May 3, 2010

Renovation

Insyaallah, jika diizinkan tuhan hujung bulan 5 dapat kunci...naper tak terpikir nk reno rumah cmner ek..kat kepala nie as long as dapat duk umah sendiri dah puas ati dah...suzie and ekin dah berkira2 nak menghias umah diorang...ekin macam dh lengkap jerk ngn preparation suzie pon camtue...tpi aku????ntah, skunk duk pk nak wat grill jerk and doa selamat bila pindah umah nnti...tpi masalahnya quote tuk grill xcari lagik nie..
n lagi satu berani ker nak jadi org pertama yang pindah nnti???harapnyer ramai lagi yang akan berpindah dengan serta merta supaya saya tidak takut sekiranya suami outstation..hmmm...

weekend nie after followup ngn dr, ingat nak singgah IkEA, pah tu singgah umah kak lang...lama xpi umah dia...pi ikea bukannye apa, nak survey barang2 comel tuk decorate rumah nnt..carik yang murah2 jer janji nampk cantik n modern....

wat masa skunk, xplanning nak beli apa...juat pakai apa yang ada...hall tue pon color dh mmg konsep black brown n cream...ingt go on ngn color theme tue jela dlu....n semalam belek balik catalog umah tue, alhamdulillah, umah tue dah siap ngn plaster ceiling...so, xyah pk2 dh pasal plaster ceiling..mybe kena carik tuk wiring..

tuk kitchen cabinet maybe 1 year lagi kot...xyah pening pk...and as conclusion, nak reno umah cantik2 jadi umah idaman after 10 years kot..simpan duit bonus bnyk2 n reno cntik2...tpi xsaba nak beli stuff yang comel2 kat ikea...survey dlu n cari mana yang sesuai tuk umah nnti...can't wait that time...

Tuesday, April 27, 2010

Bulan May

Beberapa hari lagi nak masuk May..means xlama lagi segala-galanya akan jadi baru bagi saya terutama sekali dari segi financial..insyaallah, hjg bulan 5 nie akan dapat kunci..then, selepas2 segala2 nya selesai saya akan berusaha untuk pindah rumah supaya saya tidak membazirkan wang saya ke rumah sewa...tpi bilakah hari itu akan tiba saya xpasti...bnyk preparation nak kena buat before move in to new house...tgh mencari2 quotation plaster ceiling yang murah..any recommendation???

erm...bulan may nie jugak insuran+rotex kancil saya mati...duit untuk tue pon kena sediakn...bdget lagi..tpi alhamdulillah, cimb bank call td untuk remind due date rotex..saya pon bleh lupa..n saya mintak dia arrange kan sume.. n u know, boleh buat ansuran plak tue selama 6bln...alhamdulillah, duit yg ada tue  boleh rolling tuk plaster ceiling plak..

n tadi pon, barang yang saya order dah dapat...heheheh...blik keje nie bleh pi amik..besnyer..wlpn org laen dah ramai yg ada, tpi saya sgt suka sbb saya dapat jugak memilikinya...heheheh..

bulan May gak, 1 of my best friend, Azuraini Azmi akan melalui hari bahagianyer dgn Azhar...well, kitorg sumer ni satu sekolah dlu..dlu maen tarik2 tali, xsangka jodoh diorg akhirnya dtg jugak..congrate both of u dear..wah, xsabar nak pi wedding korang nnti..

apa lagi pasal bulan 5 ek..owh..hari ibu means ia juga birthday my mom..aku nak beli present apa ek..any ideas...mak pon dah mula bisnes dah..hopefully mak success..i love u  mom

and bln 5 nie gak aku decide tuk last amik injection..nak stop pah tue..so bln 6 nnt dh bleh start conceive..hopefully aku dh recover sebaiknya n dah boleh menambah umat Nabi Muhammad..Insyaallah.. U all, pray for me k..

Sunday, April 25, 2010

protege mentor 4

semalam tertengok rancangan mentor kat TV3..ttba en suami terhenti seketika dekat depan tv..and suddenly ayat nie terkeluar "cam kenal jer"..rupanya2 mentor azmeer adalah x-student UTeM..Nani..saya lupa plak dia amik coz apa..saya xberapa rapat dengan dia tpi pernah la keluar beberapa kali ngn dia..tpi dia mmg kenal sangat dgn en suami saya..
last jumpa kat alamanda putrajaya, tue pon pertemuan yang xdirancag..terserempak..she's a very nice person..apa yang saya perhatikan sepanjang mengenali dia, dia mmg sgt respect kat org..
so, i wish u luck nani..hopefully you will win the competition.
korang ex-UTeM..nani nie sore dia mmg clas..selalu nyanyi time konvo Utem..
sama2 la undi dia (w/pun aku rasa aku xkan mengundi tpi nak promote gak...heheheh)

Friday, April 16, 2010

i'm freeeeeeeeeeeeeee

hari nie saya cuti till monday next week..wahhh..sonoknyer..satu ari kemas rumah..after smyg jumaat en suami balik  untuk amik saya sign agreement ngn lawyer..alhmdulillah, segalanyer setel..act, plan cuti nie nak blik grik with my mom n little sis. unfortunately, abah plak balik cni cause of sultan's perak birthday...so, kat sana cuti la..hmm, leave dh apply..nak cancel maleh..baek saya cuti merehat kan otak nie..even dad blik serting, i can't tgo there cause abe ngah plak dtg cni..ada training...xperla, sesekali FIL dtg cni, so saya kena layan mereka dgn baek..
rasa free sgt bile xpk pasal keje nie..i need some fresh air outside to release all my tension..fortunately, i dont have hypertension..thanks to God

Thursday, April 8, 2010

nuffnang oh nuffnang

hari ni tgk account kat nuffnan..tgk2 dah ade duit..wahh..terkejut gak..saper kate blog ni membazir..berbaloi apa..cuma kena sabar ckit jerla..xcaya..sila lihat di bawah ni yer



setiap iklan nuffnang yang appear kat blog kiter, kiter akan dapat duit..tpi saya pon xberapa pham..baru berjinak2

esok exam SPA

esok saya ada exam untuk post pegawai penguatkuasa...n en suami dapat tuk post penguasa bomba n pegawai siasatan..huhuhu..mmg riso tuk exam nie..yela, kiter mengharapkan untuk lulus and end up dia dapat masuk gomen..kerja yang betul2 terjamin..xperlu pk bnyk biler ekonomi malaysia or global down..tpi satu apa pon xprepare..isu semasa pon xtahu..berita xtgk..waktu siaran berita tue adala waktu bekerja..means kena masak n sebagainyer..maklumla, dh berkahwin kan...lately bnyk problem yang happened kat cargo nie..badan rasa cam penat jerk..
kalo la masa boleh flashback, or doraemon tue wujud, takkan saya terima post nie..stay keje kat PJ tue..tpi nak wat cmner..sumer tue adalah mustahil..tuela,kejar lagi gaji lebih..amik ko...huhuhu..

so, sesapa kalo ader tips tuk lulus spa, pls leave ur comment here..i'm realy appreciate it ...

Friday, April 2, 2010

EVOLUSI KL DRIFT2

yess..ari ni  nak tgk wayang..citer apa..citer seperti di atas..act, dh lama nak tgk citer nie..tue pon sbb dato' yusuf Haslam n Shamsul yusuf jadi guest kat hot fm.Cam biasa, pg2 pi keje mesti and wajib dgr hot fm..And menurut diorg, baru 1st day tpi dh mengatasi kutipan cerita sebelom nie.Dan kutipan terbesar kat Alamanda, Putrajaya. Since dari hari tue, hati sy berkobar2 nak tgk citer nie..

Ingt nak tgk last week kat sunway pyramid with my big n lit brother and of course my husband. But after some discussion, angh nak tgk 'How you train Your Dragon'. Asalnyer nak tgk 3D punyer, tpi seat dh full . Ada 4seat tinggal tpi sumer jauh2..So, kitorang pon tgk yang biasa punyer. Cerita dia? Berapa star ek nak bagi..xtaula star2 nie..yang penting memang besh.Opps, act nk citer pasal tajuk atas tue.

kla, since xde keje arini, saya dah beli online ticket dah..mudah jer..and pilih citer ni..before tue, try ttgk tajuk laen, tpi xtau la best ke x..Alice in WOnderland pon dah tgk..For me, not as expected.Xder citer laen, pilih ler hasil karya Shamsul yusof nie..

tiket dah beli..Kul 10.30.Venue: Alamanda Putrajaya..Harap2 citer nie seperti yang di war-warkan..Additionally, ada hero-heroin kesukaan sya..Remy ishak, Aaron Aziz n Scha Al-Yahya..

Meh layan citer ni tonight...

Search by My Look and earn money

berjalan-jalan kat blog adah terjumpa pasal mylook..saya nie jenis suka sign up apa2 jer yang boleh mendatangkan hasil wlpn xpernah lagi ada hasil..heheh..yang penting mencuba and terus mencuba..

sebabnyer:
1. sign up free
2. sekali klik dpat $0.22 (only 5times click per day)
3. kalo nak try boleh pi link http://mylook.com/join/php?x=27595
4.Free nie, xperlu apa2 info..so selamat kan...

xpercya..sila lihat bawah nie



amacam..caya x..see..hari nie saya dah search info from my look 2 times n get $0.44..apa salahnyer kan mencuba..xrugi apa pon

Thursday, April 1, 2010

Kehilangan

topik hari nie nak bercerita pasal kehilangan...ni pon sebb dengar hot chat kat hot fm oleh jawa rangers yang menggantikan fafau n fbi sebab bercuti..hot chat ni dibangkitkan disebabkan oleh pemergian arwah Din Beramboi. Innalillah...

pernah ke korang rasa kehilangan..so far aku blom  pernah rasa..masih mempunyai ibu bapa juga parents in law..malah adik beradik pon masih ada...kesemuanya 10 org..family in law plak ada 4 org..anak buah pon masih membesar dgn sihat..alhamdulillah..bersyukur pada tuhan yang telah mngurniakan ku keluarga serba lengkap.

Apa agaknyer rasa kehilangan yer..Maksud di sini kehilangan org yang pernah close dgn kiter..Aku pernah lihat abah menangis di saat dia kehilangan nenek dia (arwah nyang aku)..Memang xsangka abah menangis. Abah mmg close ngn arwah buyut since kecik lagi..Malah yang aku tau, abah pon membesar dengan arwah buyut, bukan nenek. Arwah buyut pernah pesan kat abah, kalo abah balik duduk kampung before dia pergi, arwah akan bagi sebidang tanah. x fair la kan kalo arwah buyut bg tanah kat abah yg duk jauh tpi cucu die yang kat cni xdapat..Tpi malangnyer abah xdapat memenuhi permintaan arwah sebb abah masih ade t/jawab terhadap anak2 dia nie. Abah masih perlu bekerja.. Kesian tgk abah..Aku pon rasa cam nak nagis biler tgk abah melelehkan air mata.

Bila pk balik, takut untuk merasai kehilangan. Aku masih belom sempat memberi kesenangan pada mak n abah. Hajat di hati nak hantar diorg pi haji..Bila la akan terlaksana. Harap nye Tuhan merestui niat aku ni dan memberikan aku peluang ni.

Macam mana plak, kalo aku yang pegi. Adakah org yang aku sayang akan merasa pemergian aku. Saat aku dilanda kemalangan tempoh hari, xdapat dibayangkan macam mana keadaan aku kalo aku xder. Adakah family aku akan merasa kehilangan..Ntahla. Hanya Tuhan yang.

Marilah sama-sama mendoakan alfatihah buat semua insan yang telah pergi. Semoga tuhan memberkati mereka di sana. Al-fatihah..

No story, but still want to update

Hari nie ttba ada semangat nk update blog..normally, ader citer x malas nak update..ari nie xder citer tpi nak update plak..ntah pape akunie...sementara menunggu 5.30 nie pesalahnyer aku melepaskan rasa kat blog nie kan..xsalah rasanye..tengok blog members, sumer citer pasal april fool..rupenye hari ni dah 1april dh..

Aku jrg menyambut april fool nie..cume teringat zaman mula masuk hostel lu, form1.. aku n member yang laen berpakat kenakan member sorang nie...kata baju dia kotor ada blood...dh akil baligh la kononyer..dier punyer terkejut..sampai xmo bgn..pucat lesi..kesian kat dier...tpi kenakan dia xlama, sekejap jer..just for fun n nk tgk reaction dier...apapon dier dah kawen skunk..xtau dh ada baby ke blom..katanya nak pregnant sama2..hehehe...

act nak wish Heppy wedding anniverssary to my big sister Teany Noor bt Samilan. wlpn rasanye dia x follow blog nie, tpi still nak wishing kat cni gak..1 april ler along kawen ngn pilihan hati dier Abg Bilal..Aku ingt date die kawen sebab masa tue aku lagi 2week left tuk abiskan practical kat MASkargo. Dapat la cuti awal, masa angah kawen dlu xdapat cuti awal..sebb baru masuk.

Aku doakan semoga dia cepat2 dapat baby..Sian kat die susah nak conceive sbb xduk sekali ngn husband dier. Dah 4yrs since 2006 lagi sejak diorg kawen xdok sekali..Dia kat shah alam, abang bilal kat ipoh. Tpi alhamdulillah, kami ada parents yang sgt memahami dan xmendesak kami tuk ada baby.. Kalo org laen dh kena ngata dah ngn parents dia kan..Sama2 la kiter berusaha ye along.

Okiess..tepat masanye..nk dekat 5.30..sila kemas desk anda dan balik..yehaaaa

Monday, March 29, 2010

Ungu-Andai Ku tahu

lagu nie mgkin dh lama, tpi bagi sesiapa yang xmenyedarinya..sekiranya menghayati lagu ini akan timbul keinsafan di hati kiter...penuh makna yang tersirat...marila kiter hayati sama-sama sebagai pedoman untuk meneruskan hidup ini


Andai ku tahu
Kapan tiba ajalku
Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku

andai ku tahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku
aku takut akan semua dosa-doaku
aku takut dosa yang terus membayangiku

 andai ku tahu
malaikatmu akan menjemputku
izinkan aku mengucap kata taubat padamu
aku takut akan segala dosa-dosaku
aku takut dosa yang terus membayangiku

ampuni aku dari segala dosa-dosaku
ampuni aku menangis ku bertaubat padamu
aku manusia yang takut neraka
namun aku juga tak pantas di syurga

andai ku tahu
kapan tiba ajalku
izinkan aku mengucap kata taubat padamu
aku takut akan semua dosa-dosaku
aku takut dosa yang terus membayangiku
ampuni aku dari segala dosa-dosaku
ampuni aku menangis ku bertaubat padamu


*renung-renungkan la..selamat beramal


Monday, March 22, 2010

i'm back

setelah hmpir 3weeks bercuti, akhirnya aku kembali semula bekerja...perasaan?xyah cakap la, of course sgt malas memulakan kerja..hari pertama kerja pon dh ada job yg menunggu..malasnyer..
tpi xperla, mulakan hari anda dgn senyuman...heheheh...biar tenang bekerja...
hehehe..

*kla, xmo melalut...smpi cni sja..no ideas..(wlpn byk nk bercerita tpi xrajin menaip)

Tuesday, March 9, 2010

apa itu ovarian cyst

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.
Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.
Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah.

Jenis-Jenis Cyst

Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakaan tidak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tetapi ada juga cyst in boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil.
Follicular Cyst: Ia terbentuk dari folikel yang tidak pecah dan gagal mengeluarkan telur. Folikel ini kemudiannya akan menjadi cyst. Ia adalah cyst yang paling kerap terjadi dan jarang memberikan masalah atau komplikasi.
Corpus Luteum: Corpus luteum cysts boleh terjadi selepas folikel pecah dan mengeluarkan telur. Selepas folikel pecah, lendir dan cecair terperangkap didalam folikel yang pecah tadi menyebabkan cyst terbentuk. Cyst ini selalunya akan hilang dengan sendirinya tetapi ia boleh menjadi besar dan memberikan komplikasi seperti pendarahan , pecah (burst) atau ‘twist’ dan ini akan menyebabkan kesakitan.
Endometriomas: Endometriomas adalah cyst yang terbentuk pada mereka yang mengalami endometriosis. Ia terbentuk apabila tisu endometriosis melekat pada ovari dan darah yang terkumpul setiap bulan akan membentuk cyst pada ovari. Ia boleh menyebabkan sakit semasa seks dan haid.
Cystademas: Cystademas adalah cyst yang terbentuk dari sel pada permukaan ovari yang tumbuh dengan sendirinya. Cyst ini selalunya dipenuhi dengan cecair mukus dan boleh menjadi sangat besar.
Dermoid Cysts: Dermoid cysts juga terjadi dari sel ovari yang boleh membentuk gigi, rambut dan tisu-tisu lain. Ia agak jarang berlaku tetapi boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan sekiranya ‘twisted”.
Polycystic Ovaries: Terjadi apabila folikel yang sepatutnya melepas telur, gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Kemudian, lebih banyak cyst-cyst ini akan terbentuk dan memenuhi ovari.

Siapakan yang berisiko untuk mendapat cyst ini?

Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated.
Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Gejala Ovarian Cysts

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:
  • Sakit perut
  • Rasa perut penuh dan tak selesa
  • Rasa berat pada ari-ari
  • Sukar atau kerap kencing
  • Sakit semasa hubungan seks
  • Muntah dan loya.

Diagnosa

Diagnosa Cyst selalunya dibuat secara tidak sengaja, iaitu semasa pemeriksaan pelvis atau pemeriksaan faraj. Ovarian cyst dengan senang dapat di buat dengan mengunakkan mesin ultrasound, disamping itu, ultrasound juga boleh memberikan maklumat tentang saiz, lokasi dan kandungan cyst tersebut.

Ovarian Cyst dan masalah ketidak-suburan

Bagi kebanyakkan wanita, kehadiran cyst tidak banyak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil kerana ia selalunya kecil dan tidak akan menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekiranya anda mengalami endometriosis atau PCOS ia mungkin berkait rapat dengan masalah ketidak-suburan anda.

Rawatan

Bergantung kepada jenis cyst itu sendiri. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk. Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.


*http://portal.alamhamil.com

apa itu endometriosis


Penyakit Endometriosis
Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa.    Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya.    Di antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan , kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-kali.    Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain.  

Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?
Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim.    Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid.   Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisyu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.
  
‘Chocolate cyst’ – Endometriosis dalam ovary.

Bagaimana selaput endometrium ini boleh tumbuh di luar rahim?
Biasanya tempat-tempat di luar rahim di mana tisu endometrium ini tumbuh ialah pada kilang telur (ovari), belakang rahim (utero sacral ligament),  saluran fallopian, pundi kencing, kadang-kala di tempat-tempat yang aneh seperti parut bekas pembedahan untuk melahirkan anak ataupun pembedahan untuk tujuan lain.  Endometrium ini juga boleh tumbuh pada dinding/otot rahim menyebabkan penyakit yang digelar Adenomyosis.  
    Bagaimana tisyu endometrium ini boleh tumbuh pada tempat-tempat yang luar biasa, tidaklah diketahui dengan tepat.  Terdapat beberapa teori yang cuba menjelaskan berlakunya keadaan seperti ini.    Di antaranya ialah ada kemungkinan darah kotor melimpah atau tumpah ke belakang rahim melalui saluran fallopian.   Mungkin ini disebabkan oleh rahim yang kedudukannya luar biasa iaitu jatuh ke belakang ke arah tulang tongking (retroverted uterus).    Keadaan rahim begini sering dikaitkan dengan penyakit endometriosis sedangkan rahim yang menghadap ke hadapan (anteverted) jarang penyakit endometriosis.
     Ada juga yang menyatakan bahawa tisu endometrium ini di bawa ke tempat lain melalui saluran darah atau saluran kelenjar.    Tetapi hakikat sebenarnya kita tidak tahu bagaimana ianya berlaku.    Ada juga yang mengaitkan bahawa endometriosis ini sering berlaku dikalangan wanita-wanita yang sering tertekan jiwa mereka (stress),  yang mudah menggelabah dan di kalangan mereka yang sangat mementingkan kerjaya dan mereka yang tinggi I.Q.nya.
    Ada juga yang mengatakan bahawa system ketahanan pada wanita tersebut telah lemah dan lentur, oleh itu tisu- tisu yang patut keluar dari tubuhnya kini menyerang balik tubuh badannya sendiri.   Apa yang terjadi ialah apabila tisu endometrium ini melekat pada tempat tempat tertentu, ia mulai tumbuh. Lapisan endometrium menjadi tebal akibat daripada rangsangan hormon wanita dalam pusingan haid dan apabila haid berlaku lapisan endometrium tersebut juga akan mengeluarkan darah.
   Jika keadaan begini berlaku dalam telur (ovari) lama kelamaan darah akan berkumpul serta menyebabkan apa yang digelar ovarian cysts atau chocolate cysts kerana mengandungi darah kotor yang berbentuk seperti pasta coklat. .    

Apakah tanda-tanda atau gangguan?
 Tanda yang paling utama sekali di kalangan wanita ialah senggugut ataupun kesakitan pada bawah perut dan pinggang.   Senggugut ini mungkin dialami dari sejak remaja lagi dan ia berterusan dan mungkin tidak reda walaupun selepas kahwin.   Ada setengahnya lega sekejap lepas berkahwin dan melahirkan anak tetapi senggugut ini akan timbul balik akibat daripada penyakit endometriosis.   Kesakitan yang dialami biasanya berlaku sebelum datangnya haid yang biasanya berbentuk kesakitan yang amat kuat pada bahagian ari-ari dan sering juga ke bahagian pinggang.
       Biasanya sakit akan hanya reda selepas dua atau tiga hari sahaja, tetapi jika keadaan di mana endometriosis ini telah merebak, kesakitan ini mungkin akan berterusan waktu haid dan walaupun haid sudah berhenti kadang-kala kesakitan masih ada lagi.    Ini menunjukkan bahawa penyakit ini berada di peringkat teruk dan mungkin telah melibatkan dinding/otot rahim.
   Kesakitan juga dialami ketika melakukan persetubuhan khususnya jika suaminya menekan agak kuat sedikit dan kesakitan juga mungkin dialami waktu membuang air besar khususnya pada waktu haid.   Ini disebabkan oleh perdarahan yang berlaku dibelakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar.
Gangguan lain ialah ketidaksuburan dan kemandulan.   Ini adalah masalah besar di kalangan pengidap-pengidap penyakit endometriosis.     Mereka tidak sedar yang penyakit ini mungkin telah timbul, yang mereka tahu ialah mereka sukar untuk mengandung, samaada buat kali pertama ataupun selepas melahirkan seorang anak ia tidak dapat hamil lagi beberapa tahun kemudian.  

Bagaimana pengidap endometriosis ini boleh jadi mandul? 
Sebenarnya ada beberapa penjelasan.  
Di antaranya penyakit ini boleh merosakkan kilang telur menyebabkan ia tidak boleh keluar benih.   
Kedua mungkin menyebabkan kerosakan pada saluran fallopian menyebabkan benih lelaki tidak boleh masuk untuk bertemu dengan telor.    
Ketiga mungkin endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur atau embryo.    
Seterusnya endometriosis mungkin menimbulkan gangguan-gangguan hormon yang biasanya mengawal kesuburan wanita.    Tetapi dikalangan pengidap endometriosis ada juga yang boleh hamil walaupun tanpa diberi rawatan.       

Keguguran
Endometriosis juga boleh menyebabkan kehamilan gugur di peringkat awal.    Bagaimana ia menyebabkannya kita tidak tahu, tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan dalam hormon wanita ataupun ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau menganggu pertumbuhan janin.    Kadang-kala wanita yang mengidap penyakit endometriosis boleh gugur berulang-kali.  
Lain lain tanda atau gangguan akibat dari penyakit endometriosis termasuklah berbagai jenis kesakitan di bahagian perut, dibawah perut atau di bahagian pinggang serta juga berbagai masalah perdarahan samada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau yang berpanjangan.   Kadang-kadang berlaku perdarahan di luar waktu haid.     

Pengesahan penyakit endometriosis.
Daripada tanda-tanda tersebut kita sering mengesyaki pengidap penyakit endometriosis dan ini dapat disahkan melalui beberapa pemeriksaan serta ujian.   Apa yang biasa dilakukan yang mempunyai tanda-tanda ialah pemeriksaan kemaluan dan dari situ doktor dapat mengesan kedudukan rahim mungkin jatuh ke belakang (retroverted) dan bila disentuh bahagian belakang rahim ia akan merasa kesakitan.    Ujian ultrasound melalui faraj (vaginal sonography) adalah sangat penting kerana ia boleh mengesan tumbuhan cyst pada bahagian kilang telur.

Rawatan penyakit endometriosis
Oleh kerana kebanyakan daripada mereka yang bertemu doktor mengalami ketidaksuburan ataupun berulangkali gugur yang mungkin disertai oleh senggugut, mereka memerlukan rawatan yang sewajarnya.    Yang penting sekali tujuan rawatan ialah untuk wanita tersebut hamil, kerana keadaan hamil boleh mengawal pertumbuhan atau menghapuskan sama sekali penyakit endometriosis ini.  
Pembedahan untuk membuang endometriosis

 Jika terdapat ‘chocolate cyst’ ataupun keadaan rahim yang terbalik (retroverted) pembedahan akan dilakukan. Biasanya saya sendiri mencadangkan pembedahan secara laparoscopy disertai dengan pembedahan kecil pada bahagian bawah perut dengan irisan lebih kurang dua atau tiga inci untuk membuang tumbuhan cyst serta untuk membersihkan dan membuat cautery atau tembakan pancaran laser pada bahagian-bahagian yang terkena tumbuhan endometriosis.  
kesab coklat merupakan endometriosis yang tenat
Pembedahan ini juga membolehkan doktor membetulkan rahim dengan menjahit rahim ke otot perut di bahagian hadapan (ventro-suspension of the uterus).    Setelah ini dilakukan, bahagian peranakan serta bahagian sekitarannya akan dibasuh dengan cecair untuk menghilangkan segala kotoran dan keracunan yang dikeluarkan oleh endometriosis.   Jika terdapat kesumbatan pada saluran fallopian ketika pembedahan, keadaan ini juga boleh diperbetulkan sekali. 
Selain daripada secara pembedahan, rawatan dengan ubat-ubat sering juga dilakukan.   Di pasaran terdapat banyak ubat-ubat hormon yang digunakan di antaranya hormon-hormon Progesterone yang mana diantara jenamanya ialah Primulut, Norculut atau lainnya yang digunakan selama enam hingga sembilan bulan dengan tujuan untuk menghentikan haid.   Juga terdapat ubat-ubat seperti Danazol yang mana tujuannya adalah sama iaitu untuk menghentikan haid dan mengurangkan tumbuhan endometriosis ini.   
Dalam beberapa tahun yang lepas ubat-ubat terbaru yang diberikan secara suntikan sebulan sekali dan terdapat berbagai jenama seperti Zoladex dan lain-lain untuk digunakan selama enam hingga sembilan.      Suntikan-suntikan tersebut  agak mahal  sedikit dan ia memberi kesan sampingan seperti yang dialami oleh wanita yang sedang putus haid manakala kesan sampingan yang lain seperti apabila memakan pil Danazol ialah perubahan-perubahan yang menimbulkan sifat kelelakian seperti tumbuh rambut dan suara menjadi kasar.  Peningkatan timbang berat juga merupakan satu kesan sampingan.     Saya sekarang ini kurang menggunakan ubat-ubat untuk merawat pesakit-pesakit  endometriosis khususnya mereka yang mempunyai masalah kemandulan atau keguguran yang berulangkali.   Saya lebih suka melakukan pembedahan untuk membetulkan kedudukan rahim dan juga melakukan lain-lain pembetulan dan pembersihan di dalam dan persekitaran rahim kerana hasil dari segi mendapatkan kehamilan berlaku dengan lebih kerap dan cepat lagi.   Apabila wanita itu hamil, Insya Allah penyakit endometriosis ini terkawal dan jarang berulang lagi.

Bolehkah penyakit berulang?
Penyakit endometriosis adalah sejenis penyakit yang tidak diketahui apa puncanya dan ia sering berterusan tumbuh serta merosakkan peranakan dan usus. Kerosakan ini boleh menyebabkan seorang wanita terus mandul, atau mengalami kesakitan yang amat teruk. Pada kebiasaanya jika wanita itu hamil dalam masa setahun lepas pembedahan, kemungkinan ia berulang agak kecil. Tetapi jika tidak hamil lepas dua tahun, kemungkinan berulang adalah besar.
Selain dari kehamilan, kita tidak mengetahui dengan tepat kaedah mencegah penyakit endometriosis dari berulang.
Tetapi amalan mengawal makanan, iaitu dengan menjauhkan makanan yang menyebabkan alahan seperti beberapa jenis makanan laut, daging lembu atau kambing. Banyakkan sayuran dan protin dari ikan dan kacang soya. Latih diri untuk tenang fikiran dan gangguan emosi. Gunakan berbagai kaedah untuk menangkis stress.

Pembedahan buang rahim (hysterectomy)
Pembedahan untuk membuang rahim dan ovari juga satu rawatan yang akhir bagi mereka mengalami penyakit endometriosis yang teruk sekali dan semua organ seperti rahim dan kilang telur telah rosak.    Ia mungkin tidak berfungsi lagi dari segi kesuburan dan daya upaya untuk hamil.   Di samping itu ia menyebabkan masalah kesakitan yang amat sangat setiap bulan ataupun secara berterusan dan mengganggu kerja harian.  Ia mungkin juga menimbulkan gangguan haid yang tidak terkawal yang mengganggu kehidupan seharian, hubungan suami isteri dan juga mengganggu wanita-wanita kita untuk membuat amal ibadah.
Jika keadaan demikian berlaku, tidak ada pilihan lain melainkan melakukan pembedahan besar iaitu untuk membuang rahim serta kilang telur. Pilihan ini biasanya kita tangguhkan sehingga wanita itu sampai ke umor 40 lebih tetapi dalam keadaan yang luar biasa dimana penyakit itu sangat teruk, kita juga melakukan pembedahan ini diperingkat tiga puluhan tahun.
Rumusan
Penyakit endometriosis ini ialah satu penyakit yang aneh di mana banyak perkara yang tidak ketahui tetapi ia menimbulkan berbagai-bagai masalah pada wanita.    Kita tidak tahu mengapa darah kotor berkumpul di belakang rahim dan di kilang telur.      Ada setengah pakar-pakar perubatan Islam yang beranggapan bahawa darah ini adalah makanan jin dan mungkinkah ada kaitan orang halus ini mengganggu peranakan seseorang wanita dan mengganggu agar ia tidak boleh mempunyai zuriat.     Oleh itu kaedah-kaedah rawatan alternatif juga perlu dilakukan serentak dengan cara cara moden, kaedah perubatan Islam, kaedah ubat ubat tradisional selagi cara-cara tradisional ini tidak menyebabkan syirik ia boleh diamalkan.    Mungkin terdapat ubat-ubat herbal yang belum dikenalpasti lagi yang mungkin masih ada di hutan kita yang berpotensi untuk merawat penyakit endometrosis dan memulihkan keadaan subur seperti biasa.


ovarian cyst & endometriosis

alhmadulillah, 4 march haritu aku selamat menjalani pembedahan kecil untuk membuang parasit yang xdiperlukan dalam tubuh nie..ramai members yang memberikan kata2 semangat...thanks all for ur support..i'm very appreciate it.. cause of ramai sgt bertanya apa sebenanya yg terjadi, so kat cni biarla aku bercerita ckit..maybe entry kali nie akan menjadi entri terpanjang untuk tahun nie...

chronology:
20/1/10: b4 this date aku selalu cerita pasal baby ngn ofismate..dier sgt2 nak conceive..me too tpi xderla pi gyne..so ma frenz suggest to wat appoinment ngn gyne..after discuss ngn hubby, we planned one date..mntk cuti n wat appointment ngn doc kat an-nur bangi on this date..awalnyer doc kater xder masalah, but after scanned doc suspect ada cyst..die amik darah tuk hantar kat lab...alhamdulillah, nasib baek penah baca apa tue cyst so xterkejut sgt dgn benda nie cause some mummy out there after buang cyst nie probability tuk conceive sgt tinggi if xde prob laen..masih tenang lagi tpi agak riso if tue bukan cyst but cancer...

29/1/10: next appoinment ngn dr.fatimah...result dah kuar..positive ade cyst..dr fatimah terangkan serba sedikit pasal cyst nie..kaedah pembedahan ialah laparoscopy..kaedah nie just tebuk 3 lubang kat perut n bukan major operation (belah perut tue)..dr fatimah bg masa tuk fikir nk wat kat an-nur or gov..kat gov dier bleh arrange tpi take time la..agak lambat cos kena tunggu turn.. lupa nak bgtau..cysy aku masa nie dh 5.5cm..normally, cyst more than 5.cm mmg dinasihatkan untuk operate..lagipon possibility tuk pregnant sgt rendah..and aku ada cyst nie kat ovari belah kanan.

1/3/10: supposedly to be on OT room this date at 3pm..unfortunately kena postponed plak to 4/3/10 at 8am. my mom masa nie dah ada kat umah tuk prepared jaga saya..hubby pon dh apply cuti tpi kena la cancel..change date to 4/3. hati berdebar2 tuk tunggu 4/3..alhamdulillah, process insurans sume dh settle cuma tinggal operation jerk..

4/3/10: dh tdo kat spital bertemankan my mom..pagi2 bgn tuk semayang subuh, doc masuk..nurse amik tekanan darah..then bagi tag tuk pesakit..bersiap sedia tuk pi operate..7.30, turun pergi waiting room..doc inject tangan saya tuk masukkan sodium...suami dh sampai..dup dap dup dap jantung nie..sib baek mom n hubby ada..masuk OT room, doc suntik kat bahu ni haa..pastu bagi bius terus aku pengsan xingat pape..sedar2 dgr sore nie ha "puan,puan"..dia suh bgn plak dah..ubat bius nie kuat lagi dh suh bgn..apa lagi merengek la susah nak bangun..huhuhu..ngada2 betul aku nie..satu hari mmg xleh nak bgn..terbaring xbgn2...just minum air kosong jerk...makan pon tak..doc xbg lagi..sik tanya dah muntah ke blom..huhuhu....
last2, amik ko..muntah2 gak aku biler kepala ni rasa pening..tpi still xleh makan...and blom bleh kuar ward lagi..

5/3/10: pagi2 lagi dr.fatimah datang..bgtau still xleh kuar lagi sebab saya masih lemah..mmg lemah sgt..badan sakit dri tengkuk ni smpila ke pinggang.xleh pusing, xleh bgn...tpi paksa gak diri nie tuk bgn..nak kuatkan tubuh..sakit2 badan nie xyah cakapla..nk bgn pon hubby tolong angkat..nk bgn sendiri mmg xboleh sesangat..then biler nak naek katil...sudahhh...tolong...ttba saya susah sgt nak bernafas..bila nak tarik nafas jer, rasa ditarik2 tulang kat belakang nie...sakit sgt..mom n hubby dah riso dah..sian tgk diorng..tpi nak wat cmner..saya mmg susah sgt nak nafas..then doc n nurse datang bg oksigen...doc2 dh pelik dah, naper leh sesak nafas, padahal oksigen dalam badan sumer cukup...alkisahnyer bukan sesak nafas, tpi susah nak tarik nafas sebab badan saya akan sakit yang teramat sagt...
petang tue dr fatimah datang n bg gud news..saya dah boleh kuar esok..yehhaaaa...sgt suka sebab dh tersgt bosan duk spital nie even makanan dier sedapp...

6/3/10: billing sampai bilik...nak tau baper kena bayar...jeng.jeng.jeng..almost RM8k...huhuhuu..nasib baekla insurans company cover...saya cuma tambah RM63 tuk bilik cause cover Rm130/day..bilik sya Rm150...
turun naek wheel chair cam malu plak kan..tpi xperla..wlp saya dah boleh jalan, tpi xbleh jln lelama...b4 tgglkan sepital, pagi2 tue doc masuk bg suntikan tuk stopkan period saya cause suspek endo..agak sedih..sbb impian tuk conceive terpkasa di delay dari 3mths ke 6mths..xperla, janji saya sihat and boleh conceive..lambt pon lambatla...


**thanks to all support given by my family, frens and hubby..
**not forgotten to dr fatimah,dr hazim(putrajaya), dr bius, dr oksigen,nurses and an-nur staffs..thanks for ur superb service..

**saya akan postkan apa tue endo and cyst..mybe all blogger yg alert boleh wat checkup awal...hopefully, korng xmengalaminyer

Monday, March 1, 2010

It is postponed

I'm supposedly to be in the labor room at 3pm today. Must register at 11am and have a fasting started from 9am today. Unfortunately, it postponed due to the emergency cases involving my Doc.
HUHUHU..the date postpone in this coming thursday at 8.00am. need to check in at tomorrow night...
huhuhu..keputusan nie menyebabkan aku menjadi takut dan cuak..kena tdo spital tu..xpenah dalam experience and in my laife tdo kat ward...nk wat apa..alamak, lagi buat aku nervous tuk operate nnti..sakit ke x..dier bagi bius ke x..kalo die bius tpi still sakit cmner plak...huhuhuh...takutla.....

Monday, February 22, 2010

Berjalan-jalan

last friday, dah set tuk meet up with some frenz, suzie and ekin..planning to go out only for the wifes only, husband are not allow. suddenly plak, xder supper nak jaga suzie's son..so planning terpaksa dibatalkan..dlm diam, en suami bersorak gembira...huhuhuhu (jht ek en suami)..
ptg friday gak adik smpi dri kg..hubby amik kat giant nilai..n also suh adiklaki dtg umah..then sok petang nyer kitorang decide tuk jenjalan kat sunway pyramid...lama gak x pi sana..wani pun xpenah pegi lagi..tpi kitorang pegi agak lewat..terus pegi our destination..pizza hut..perut pun dh berkeroncang giler..mtk diisi cepat...erm...
agak bnyk gak menu yang diorder..xsempat nak snap pic, sumer terus makan..
mmg seronok berjalan2 dgn family.even duit xder pon, ttp puas ati asal dapat belanja family..atleast impian masa kaecik tuk menyumbang ke adik2 dapat dilakukan dgn jayanyer.

actually, esyad ada date dgn gf dier..datang dari perak..oleh kerana saya seorg sis yg sporting, so invite gf die join kitorng sekali..asalnyer nk tumpangkan saja ke sunway, tpi sebab dh lewat..so makan together..
then hantar dier blik..nama dier dasrah..tumpang hostel akak dier kat uitm...

sian dier, masa smpi time almost 11.30pm..so, gate sumer dah tutup..kena pi the main gate..tau2 la, guard ofcourse xbg masuk even bgtau nk anta barang, but after leave my hubby driving license as cagarn bleh dh masuk..problem biler nak masuk kolej plak..gate dh tutup..nad tepon akak dier jap, nth pape diorg borakkn..try masuk, n then lepas..alhamdulillah..

malam tue me n hubby tdo umah along plak..sok anta wani pi bustand balik ipoh , petang tue pi umah kemba n makan sana till clock showed 4.30pm...

Perlindungan

Skrg tgh mencari2 insurans yang sbgt bnyk benefit n da same time can saving also. So far, bercadang nak amik prulady plus cos sgt baek tuk pempuan.

So, any suggestion tuk insurans nie, pls drop me an email or comments k..thks

Monday, February 8, 2010

_ia datang lagi_

last week ia datang lagi....for first3days, dia dtg malu2..normally die malu for 1day only..tpi kali nie3days plak..agak pelik..tpi pk maybe effect dari bidadari..n for 3days, sengugut pon xde..dlm hati "alhamdulillah"...xsakit dah..berkesan gak bidadari nie...
but, mlm td tgh nyenyak tdo...ttba mata hati yg tengah lena nie terjaga...arghh..skitnyer...xpenah rasanyer seteruk ni...biasa bgn pagi sakit..tpi mlm dh sakit..mmg terganggu lena ku..nmpknye parasit dalam perut nie mmg patut dibuang...sentiasa menganggu bila "ia" dtg...

Template by:

Free Blog Templates