Blogroll

Sunday, December 9, 2012

Jana Income Dengan Shaklee

Alhamdulillah... aku menjalani kehidupan yang sihat sekarang nie...Bermula dengan guna sendiri, kemudian dikongsi bersama suami tercinta..seterusnya berkongsi kebaikan dengan parents..

Alhamdulillah sekali lagi, semua merasai kebaikannya..

Walaupun kehidupan aku adalah 3 serangkai..dalam kata lain perkahwinan 3 penjuru.. di mana anak di Serting, N9..aku sendiri di Johor dan suami di Nilai N9 tpi kepenatan  tue xdirasai seperti sebelum aku konsisten amalkan Shaklee.. Xpayah cakap la kalo penat xcukup tdo..masa banyak habiskan dekat jalan raya.. MMg boleh stress dibuatnya.. Xkira lagi dengan ongkos yang mencecah rm1000 sebulan untuk pergi dan balik..tpi semua tue aku tolak tepi demi anak tersayang di Kampung..

Alhamdulillah, sejak menjadi Distributor Shaklee nie..income yang dapat boleh la cover duit perjalanan sikit2 walaupun x sepenuhnya.. Saat dah kekeringan di tgh bulan.. income lain pulak masuk pada 15hb.. boleh la nak bernafas semula.. Lagipon sape nak bagi duit suka-suki kan..

Walaupun pendapatan dgn menjadi Distributor Shaklee sekarang nie baru 3 angka sahaja..tapi aku tetap bersyukur.. Insyaallah akan berusaha lebih gigih lagi untuk mencapai 4 angka, 5 angka seterusnya 6 angka..

Target untuk menjadi jutawan muslimah shaklee dengan income 6 angka dalam masa 4 tahun lagi..Lepas tue settlekan segala hutang piutang n boleh lah menjadi WAHM (Work at Home Mom)..

So sape2 yang inginkan perubahan dalam kehidupan boleh la join untuk menjadi distributor shaklee nie..
hanya dgn yuran keahlian rm75 dah boleh mendaftar dah..xperlukan modal yang besar pon..

Semoga Allah permudahkan perjalanan biz shaklee nie...Amin

Thursday, August 9, 2012

tempek kat muka atau terus makan???which is better??

Assalamualaikum....

wah ..lama giler kot ku xupdate blog nie..ada la hampir 5 bulan...bukan apa..ku xde topik langsung nak cite...ada mmg ada..tpi biarla wat simpanan sendiri...

erm, hari ni apa yang nak di share adalah mengenai kecantikan kulit..which one u prefer..

hmm..disebabkan saya dah try kedua2 nya so nak bercerita sikitla..hehehe..

act, saya sangat setia ngan produk safi...saya suka safi mentimun tue..color hijau...tpi bile dah pelbagai jenis safi..so sik tukar2 gak la jenis safi...cmne pon tetap suka dgn hijau..tpi certain produk bile kita dah terlalu lama dgn dia, makanya dia dah immune dah dgn kulit kite..so, jadinya dah xmendatangkan kesan la kan...

saya sebenarnya bukanla jenis kulit bermasalah..cuma xleh terdedah pada habuk, panas yang melampau..peluh..xrajin cuci muka..mmakanya akan tumbuhla bendasing yang paling dibenci..apalagi kalo bukan JERAWAT...

yang best masa pregnant MY IZZUL, kulit sangat licin..seketul jerawat pon xtumbuh..mmg xpakai apa2 krim cuma compact powder PIXY jerk...

biler dah bersalin, breastfeed MY IZZUL mula belaja amik SET B Shaklee which have Vit-C, B-complex, ALFAFA and Vitalea...n sekali lagi jerawat masih xtumbuh..cam babyface gitu (hehehe..perasan plak)...yela, b4 dis kulit kusam..tpi bile amik vitamin nie kulit xnampak kusam pon..confident level naek..hehehe

lama2 macam malas dah nak konsisten, so vitamin2 yang perlu dalam badan nie pon kurangla..(xde nye saya nak kiira quantiti vitamin yang saya amik dalam makanan..huuhu)...so jerawat pon dah naek...

owh mmg xsuka jerawat naek..time bulan mengambang mesti naek..xsempat nak surut, bulan mengambang seterusnya pon naek lagi..parut2 pon mula la menternakkan diri..owh mmg xsuka..kulit muka dah stat kusam balik..confident level dah down..huhuhu..

cari balik krim SAFI nak pakai semula..pakai sebulan xberubah2..owh mmg kulit saya dah xlaku dah ngn product nie...dan akhirnya saya pon panggil en google, suh tunjukkan saya muka org2 cantik..maka nye terjumpala SET D atau set kulit SHAKLEE..n jumpa lagi VCO dan juga SABUN SUSU BERAS...

sebab SHAKLEE nie agak boleh tahan harga dia..saya biarkan dulu..(tapi tetap nak beli sbb dah berkesan masa bf izzul)..so amik VCO catalyst n sabun susu beras...VCO nie yang makan tau..

and dalam masa 2 minggu dah nampak kesan...jerawat yang gatal asik nak tumbuh dah stop kan kilang dia..mmg dah x kuar..sonok..n muka minyak tiap kali bgn tdo pon dah pegi jauh2..pagi2 pegang muka...wah lembutnya..cam kulit IZZUL plak..hehehe..n YES hubby pon kata kulit saya dah lembut...

Alhamdulillah, skrg jerawat dah pergi jauh2...dah xjengah..kalo jengah pon seketul kecik..xpernah membiakkan diri samapi bernanah cam dulu2..so kalo bulan mengambang pon org xtau..sebab dulu ada signal..

jadi saya leh simpulkan dari xperience saya supplement yang kite makan adalah lebih berkesan dari duk tepek2 kat muka...apa yang saya makan sekarang adalah VCO catalyst(family pon amik,MY IZZUL pon suka), ZINC Shaklee (rambut dah xgugur), Vit-C Shaklee (family pon amik masa time promo), n Sabun Susu Beras-pencuci muka (pasni nak tambah B-kompleks +ESP+Vit E plak..hehehe...apa lagi la..tuk kulit la)..

mekap..saya pakai SAFI hijau+mousse Foundation+blusher Elianto+lipstik MAYBELLINE watershine...
jom tgk kos dia plak

VCO softgel catalyst=RM39.90 (tahan 1bln-1stgh bln):60 kapsul
Zinc SHAKLEE=RM34(tahan 4bln)120 kapsul
Sabun Susu Beras=RM2 (maybe perlu 2 ketul sebulan-cepat cair..tpi saya 1bulan pon bleh)
Vit C Shaklee=RM 93 (3-6bulan)180kapsul

so bape total saya sebulan..hanya RM65.90...saya xperlu buat manicure, pedicure, SPA, facial...wah..jimat..
CANTIK dapat...SIHAT pon dapat;)
ALHAMDULILLAH.. 2 in 1

if ada yang berminat nak cuba SHAKLEE nie bolehla PM saya..kalo Nak VCO pon bleh
yuzai:0199778121

jom share plak korang pakai apa...

Monday, March 26, 2012

migrain

hari ni cuti lagi..doktor bagi 2 hari mc...hmm..xtaula sakit saya nie boleeh diklasifikasikan sebagai migrain atau tak...sbb yang saya tau pening pale, kdg bdn rasa cam melayang...

sume jadi sebab semalam nak pi keje gerak dari kampung, kul 4.45pgi dah bgn mandi..kul 5.15 dah gerak..asalnya mlm ahad tue tdo awal sbb dah xtahan ngntuk yg  amat..balik dr pasar makan yong tau fu sikit baring2 sebelah izzul terus lelap..izzul bgn pon dah xlarat nak layan..kesimpulannya mlm tue mmg xmaen n tdo ngn izzul..azbnya ibu tanggunglah sendiri..nak pi keje tue izzul xnak salam ibu waima pandang muka ibu...sib baek dia masih senyum..tpi ngn papa ok plak...hmm..izzul mmg pndai merajuk...

so, nk dijadikan cerita masuk kereta baru suku perjalanan dah rasa lain...kepala rasa pening yg amat n rasa nak muntah...while husband driving, nak saya nak tdo pon susah..tpi mata mmg xbukak sebab takut pening nie xleh kawal..nak cakap ngn husband pon cakap separuh jalan..sbb tgh ckp ttba blur...

smpi rumah kul 6.15,hmm dah terbaring dah..mmg xdan la nak pi keje...gi spital dapat la mc2hari....tue pon rasa xcukup...kalo bleh nak rehat seminggu..betul2 xdapat rehat yg cukup..senang kata dah berbulan xdapat rehat...time weekend selalu blik kg...mmg penat yg teramat kot...

hmm..so jap td google...nak tgk betul ke aku nie migrain..yes, saya migain but common migrain..



Common Migraine 

Common Migraine lebih kerap berlaku dan ia terus berlaku tanpa tanda-tanda awal.

Migraine berlaku apabila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat dan ia sering dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Punca utama berlakunya migraine ialah:

1) Pemakanan

Pengambilan makanan yang mengandungi monosodium glutamate(MSG), cheesenitrate, coklat, kekacang, alcohol, dan aspartame boleh menyebabkan kamu diserang migraine kerana ada diantara makanan itu mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan salur darah. Diet yang menurunkan kandungan gula dalam darah, tidak makan atau lambat makan mengikut jadual, serta kerap minum minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, Nescafe, coke atau pepsi juga boleh menyebabkan migraine kerana bahan ini juga boleh menyebabkan saluran darah mengembang.
*maybe sbb skip makan..pagi tue bgn dgn perut yang lapar
2) Hormone

Bagi perempuan, turun naik hormone estrogen sebelum, semasa, dan selepas haid akan menyebabkan sering diserang sakit kepala.
*yup, saya di penghujung haid
3) Cara hidup

Berlakunya pertukaran waktu jaga dan waktu tidur, terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migraine. Bagi pelajar yang gemar belajar last minit dan mengabaikan makan dan tidur, akan menyebabkan mudah diserang migraine. Pengambilan ubat-ubatan, keturunan, perubahan cuaca, bunyi bising, menonton tv atau memandang skrin computer terlalu lama, stress, tekanan emosi dan merokok juga merupakan punca-punca diserang migraine.
*sgt bnyk pk,tgk komputer, stress...huhuhuhu


***so saya leh simpulkan kat sini rupanya pening pale saya selama nie adalah migrain..bukan sakit pale yg biasa..tpi ia bukan migrain yg teruk tue


Sunday, March 11, 2012

ole-ole untuk izzul

alhamdulillah, masih berpeluang untuk bersiaran lagi...

alkisah khamis yang lepas ibu pose..n ada pegawai penilai (pp) datang nak nilai ibu skills ibu mengaja..
alhamdulillah, everything running smoothly...pandai anak murid ibu berlakon (act dah janji nak blanja cuma tak tunaikan je lagi)..
so ibu pulang hari tue dgn hati gumbira n terus ajak papa makan luar (*hari2 pon mkn luar since pose berturut2 cuma kali nie nak mkn best skit)
so, planning asal nak makan area giant nilai jerk, tpi mulut nie gatal sebut nak mkan johnny, jusco seremban nun...niat xteguh..sebut2 jerk rupanya papa terus setuju..maka berbuka la pose kat dalam kete telan air liur jer(sbb xprepare apa2 meal dlm kete n planning last minute)

so makan2 kat johnny (of course steambot)...then ttba ibu nie planning nak carik mainan izzul..asalnye nak nak beli kete mainan jer..sbb izzul sgt suka kete (anak ibu kecik2 dah tunjuk jantan dia kan)...

cari2 kete terjumpa la barang nie...

harga dia rm69.90... (pin ihsan google)
tpi bleh gak beli kat sini
http://www.littlewhiz.com/pd_intex_softsides.cfm (rm59.90 jek.till the next 34days)

nk beli soft gym nie pastikan ibu2 atau ayah2 kat luar tue ada pam tayar basikal atau sewaktu dengannya ye..seyes penat woo nak pam..besar ini barang...

gym ni pon agak kukuh..sebab izzul yg 9kilo plus sepupu dia dua org around 13kg bleh masuk dalam nie..but not advisable la kan

review dari soft gym nie..baru sehari pakai izzul dah bleh berdiri sendiri sambil berpaut..dah xperlu ibu nak angkat dirikan die lagi (then, ckp kat papa..haaa, tgk berbaloi tak..sbb papa at da 1st sight x stuju beli takut izzul xmo masuk..n dia ppon angguk2x senyum jek)

so rembetan kedua adala lorry toys which cost only RM5 

dan yg ke3 adalah baju comel disney kat bawah nie.. nie pon haruslah murah..RM18 shj

pic ibu n papa harus interframe gak..hehehe

*hajat hati nak buat satu bilik tuk izzul maen...playground dia..tpi nak wat cmne, izzul xdok ngn ibu n ofcos ongkos pon xberapa nak cukup..but i'll to fulfill all ur needs my son..luv u so much




Thursday, March 1, 2012

A breastfeed baby contest

to readers or those yg sudi menjengah or membaca blog yang xbaper nak famous nie

i'm really need ur cooperation for voting my son in this contest

simple..........

just follow this step..

First STEP : Click "LIKE" -http://www.facebook.com/pages/E-MumShop/115027958540865

Second STEP : Click "LIKE" my baby photo - 
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=340963955947263&set=a.340427702667555.76012.115027958540865&type=3&theater


DONE.....simple je kan..

n the selected pic is............................


kulit mulus putih gebu..buat ibu selalu gigit pipi awak kan sayang


tq in advance


izzul bawak kete

layankan....zasssssssssssssssssssss

video



wordless....

memandangkan esok baru ibu balik jenguk izzul, so arini ibu nak tempek muka izzul jer..miss u so much







*sila abaikan pemandangan kat blkg tue..maen ngn anak lagi best dari kemas rumah ok...


Tuesday, February 28, 2012

yahoooooooo

semalam time keje mak msg.."izzul dah pandai duduk sendiri"
yahooooo...bestnya..maybe bg org laen umo nak masuk 11 bln nie agk lambat tuk duduk sendiri
tapi saya xkisah..semua perkembangan izzul saya suka...
sebelum nie kalo kite dudukkan izzul dia ok jerk..xyah nak lapik2 ngn apa pon dia boleh..
cuma tue la, xleh nak duduk sendiri

n tetiba semalam dapat msg abah nak dtg umah kejap, bawak izzul n mak sekali..
lagi sekali yahooooooo...
blik umah waktu smpi sama ngn abah..
masuk parking terus gomol izzul....
izzul cm biasa kalo tetiba nampak ibu atau papa msti  dgn muka shocked dia..
lama2 mengekek2 gelak.....wah..sgt rindu ngn izzul...

pastu abah n mak cerita lagi, dh bgtau izzul awal nak blik pajam jumpa ibu n papa
izzul dah siap pakai baju bgai tpi xgerak2
dia mcm biasa la, kalo dah bgtau nak berjalan tpi xkuar cnfirm ngamuk (Style baby ngamuk-meragam la apa lagi)

yang best lagi.........yahoooooo
semalam tgh2 maen..dia mmg sgt active semalam ok...
dia merangkak 2 step........yahoooooo lagi sekali...
akhirnya tercapai gak impian ibu nak izzul merangkak first depan mata ibu nie.....
best best

lagi best.....yahooooooo
izzul dapat mnm ebm freshhhhh untuk semalam dan harini on weekdays ok
ebm beku izzul dah xnak...yg freshhhhh dia masih suka...

alhamdulillah, best izzul ada
yang xbestnye, pas izzul balik ibu terus collapse
ibu tersangat ngntuk tdo lewat prepare per nak ajar kat student ibu tue



Saturday, February 18, 2012

Marilah kite BANTU dan DOAkan untuk adik FARIS

salam semua...
dah pukul 1.18am dan saya xtido semata2 untuk si kecik adik FARIS..
kisahnye saya ketahu melalui group Kump Ibu Menyusu dalam facebook..
hati terus sedih dan inilah kisah pertama yang saya baca n automatik air mata terus jatuh...

banyak2 lgi kisah sedih yang pernah saya baca n sedih but inilah yg betul2 buatkan saya asik teringat jek tntng si kecil comel tue...
apakan tidak, gambar2 yang di post, post2 ayah dia, tempat dan keadaan adalah hampir sama dengan keadaan izzul dulu..

nie lah si faris si bongsu berusia 6tahun...sgt comel

1 februari dia dimasukkan ke sdmc subang jaya, disebabkan serangan sawan dan kesan pada otak (xpasti kesan cmne)
doktor sahkan faris ada Hemophagocytic Lymphohistiocytosis (barah darah)..

menurut doktor paru2 dia xberfungsi and hati dah bengkak...

sedih tgk air mata faris..saya pasti dia sedang menanggung kesakitan tetapi cuba untuk melawan..
sesungguhnya faris seorg anak yg kuat


status terbaru dari ayah faris (Shamrulismawi Abah BlackPearl)

"Ramai yang bertanyakan keadaan terkini faris...

Dia masih kritikal dgn 100% bantuan oksigen. Mengikut kata doktor, hatinya agak membengkak & paru2 sudah kurang memberikan reaksi....

Kaki & muka faris kelihatan agak kembang. Rambut juga telah mula gugur...

Pohon rakan2 sekalian terus terusan mendoakan supaya penyakit yg dihidapinya hilang & cepat sembuh...

Seluruh ahli keluarga saya dari Penang juga sudah sampai disini..."



18hari faris di hospital kos rawatan nya pon dah mencecah 75k melebihi dgn apa yang sepatutnya di cover dalam pelan insuran..

bermaksud ayah faris memerlukan lebih kurang 30k lagi untuk membiayai rawatan anak bongsu nie..

terus terang saya xkenal faris, xkenal ayah dia apatah lagi family dia.. 

tpi hati2 nie meronta2 untuk membantu...insyaallah, saya harap dgn post nie ramai yg sudi menghulurkan bantuan..mngkin hari ini hari dia, tpi esok lusa kita plak memerlukan bantuan..

kepada yg sudi menghulurkan sumbangan, anda boleh salurkan sumbangan tersebut kepada

MAYBANK :1628-5200-2738 (Shamrulismawi Ismail)

*insyaallah, dgn sumbangan anda boleh meringankan beban family adik faris. tidak lupa juga sama2 lah kita berdoa untuk kesihatan adik faris.. moga dgn berkat doa kita semua, tuhan berikan keajaiban kepada adik faris untuk meneruskan kehidupan seterusnya berbakti kepada ibu bapa..berikanlah semangat kepada adik faris agar dapat terus berjuang melawan penyakitnya...

*kisah asal dari http://www.mazidulakmal.com/2012/02/mari-bersama-kita-membantu-faris-untuk.html?m=1

Tuesday, February 14, 2012

tq ummi n abi

alhamdulillah, izzul dapat gift dari cameron highland...
wah bestnye, xsabar izul nak pakai (padahal ibu dia yg lelebih)

kali nie izzul nak ucap time kasih kat sume aunty izul yg baek belaka sbb rajin bg izzul sweater..(jimat dah duit ibu)
wlpn xbnyk cam kawan izzul yg laen, tpi izzul betul2 appreciate it...
sbb apa, sbb ibu dah lama xbelikan baju izzul..tpi baju2 izzul semua muat lagi tau...ada bape helai jek yg xmuat..ibu n papa dah buat preparation awal, beli baju izzul sume 1year..

tpi kan ibu nie giler cd..asik nak beli cd jek...xpela, cd pon izzul suka..cute..xpakai seluar kecik pon xpe..hehehe

jom tgk apa yg izul dapat..

from acik fidah (bju nie besar ckit..sbb izzul dh pesan kalo nak beli baju biar yg besar..biar izzul leh pkai lama..

from ummi n abi (baju baru izzul)

from uncle carol...(ni pon besar gak tpi izzul selesa jekk)

sebenanya nak bgtau, baju merah tue la baju baru izzul..dari cameron...
nak tau sape ummi n abi tue...???
owh, tue la acik carol ngn acik muzai...
uwan pesan suh pggil mama ke, yelah xkan nak panggil acik kembar plak kan
jadi masa dapat baju biru tue lom ada panggilan
panggilan tue berkuatkuasa masa papa operate ritu..kan ummi yg jga izzul

moga panggilan nie menambah rezeki dalam kehidupan ummi n abi...
izzul xsabar nak dpat kawan..


~~GCDC~~

GCDC???apa tue???
yup, tuela perkataan pertama bile member Suzie ajak join GCDC..
seyes, sumpah tak tau apa benda alah tue...

ok..ok..GCDC nie stand for Great Cloth Diapers Change..


GCDC nie akan berlangsung pada 21st april nie...tepat pukul 12.30 mlm kalo xsilap sume baby yang join GCDC didunia nie akan ditukarkan dari memakai disposal diapers/ cloth diapers ke cloth diapers..penyertaan hanya untuk baby panjang xmelebihi 31" kalo xsilap n satu keluarga satu penyertaan sahaja.. cd yang harus dipakaikan plak haruslah cd well-known dan bukan home made..da best part is dapat sijil n sijil tersebut atas nama baby..

maybe ada yg cakap, alah sijil bukan leh bawak sekolah pon...
yes, mmg xleh bawa sekola tpi at least ada la kenangan tuk baby nie besar nnt..

xsabar nak join event nie n yes, tgh dalam process mencari cd baru untuk join..(xperlu cd baru sebenanya tpi si ibu yg gatal)

*masuk guinness book of record tau...
*cuba carik mna izzul.....



Sepang Gold Coast

dah kul 4.20pm..baru setel kew.pa2..ada skit jek lagi nak kena touch up..jom rest kan minda jap

ok...nape tajuk kat atsa..nak bg review???mgkin tidak..but insyaallah akan pergi..wah xsabar....
planning nak pi masa birthday izzul nnt..izzul will turn 1year within 2mnts..xsabar ibu..tpi jgn terkejut kalo dat time dia xpandai jalan lagi...menurut uwan dia akak emak ibu dia nie, ibu dia pon jlan masa umor 1thn 2bln...
dah cukup...
jom tgk pasal gold coast nie.....







nie adalah sebahgian gambar dalam sepang gold coast..wah, satu malam tdo pn dah 600 ke atas..memang xmampu la kan..tpi alhamdulillah ada orang murah hati nak jualkan voucher dia untuk kami...so dapat 200 je..tpi bilik cmne mmg xtau la...

xsabar nye nak gi..neway gambar dipetik dari www.sepangcoldcost.com 






Thursday, February 9, 2012

suka-suka

no story, no idea...
saja nak tempek pic izzul
walau pic berkurun
tetap nak tempek
bukan pic latest
sbb dah xsebumbung
biler sebumbung
nset tersimpan rapi
dlm hand bag
malas nak keluarkan
batery selalu kong
kena selalu caj
tanda2 kana tukar bateri baru
dan akibatnya
xbnyk gambar2 izzul
apa pon
ibu tetap rindu kamu





ok..dah abis..pic 9bln belum lagi transfer...
cuba tgk..stat izzul umo 3bln, muka dia xbanyak berubah..
tpi b4 that ya ampun..
pipi gembol2...chubby nye anak ibu

anak ibu yg susah nak senyum depan camera..
abis amik gambo baru sibuk nak senyum
sebijik perangai ibu kan...hehehe


izzul dah pandai marah2???

haiiiiiii..........
ait, betul ke???
izzul dah pandai marah2?
ya ampun, betulla..buat apa la nak tipu...

dua benda sepanjang cuti 5 hari tue yang betul2 nampak izzul marah...

1st- kat maksu dia aka adik bongsu aku tue..mana taknye dari izzul kecik lagi dia sukat memekak kat telinga izzul..bile izzul nangis dia kata izzul bising..pastu suka cubit pipi izzul yg chubby tue...(ibu gigit izzul xmarah)..asal maksu dtg nak dekat izzul dah sediakan tangan dia nak tepis  maksu dia...hahaha..padan muka maksu..sakat lagi izzul..izzul besar nnt izzul buli maksu plak

2nd- sepupu dia yang comel tue sape lagi kalo bukan zahra..kalo ikut aku, aku dah perasan izzul x mmg xkamceng ngn zara dari baby lagi...agaknye sbb izzul jeles kot dari dia dalam perut lagi ibu dia dah mnjakan kakak zahra tue..but the other people said izzul suka zahra..entahla..but the true is............
izzul ngn zahra dah nmpk ciri2 akan selalu gaduh besar nnt
--------zahra pernah komplen "asik dukung izzul je" (dgn gaya n memek muka)
--------punca gaduh bile izzul gigit tgn si papa zahra, n then zahra marah izzul..stat dari ctue izzul dah mula sediakan tgn nak pukul or tarik rambut zahra (ikut penceritaan family di kampung)
--------ada sekali..izzul duk kat walker, zahra dtg dekat..tangan izzul yg pantas tue terus cakar muka zahra...zahra dgn geramnya cuba nak menggenggam tgn izzul sekuat2 nya,,konon2nya ibu izzul nie xnmpkla...cepat2 ku leraikan 2 sepupu tue

hmm..btw, sian zara..xpe..acik akak ibu izzul akan cuba mendamaikan korang ye
yang si izzul nie plak..perangai sape la dia ikut nie, garang semacam..ibu ker???

yang pasti ibu rindu sikap kamu yang manja itu...

Sunday, January 29, 2012

Perkembangan bayi anda pada usia 9 bulan

Semakan terakhir: April 2010

Hampir berjalan
 (not yet)
Bayi anda semakin hampir untuk berjalansepenuhnya. Pada usia ini, dia mungkin akan boleh merangkak naik tangga dan berjalan-jalan (meronda-ronda dalam posisi tegak sambil memegang perabot). Sesetengah bayi yang berusia sembilan bulan mungkin sudah boleh mengambil beberapa langkah ke depan - dengan dibantu. Bayi anda juga belajar bagaimana untuk membengkokkan lututnya dan bagaimana untuk duduk selepas berdiri (satu perkara yang lebih sukar untuk dipelajari daripada apa yang dijangkakan!). 

Anda boleh membantu bayi anda dengan berdiri atau melutut di hadapanya dan menghulurkan tangan anda sebagai galakan, sambil memegang kedua-dua tangannya dan membuatkannya berjalan ke arah anda atau dengan membeli mainan membantu bertatih atau alat yang serupa dengannya yang mana bayi anda boleh pegang dan tolak (cari alat bertatih yang stabil dan mempunyai tapak yang lebar.) 

Menyediakan rumah anda supaya selamat untuk kanak-kanak adalah suatu kemestian sekarang. Anda boleh mulakan dengan meletakkan selak pada pintu almari yang dilarang untuk dibuka oleh bayi -- selalunya bayi suka bermain dengannya. 

Kasut? Belum lagi (please simpan kasut izzul yek ibu, izzul nak berkaki ayam)

Apabila bayi-bayi mula berdiri dan berjalan, kebanyakan ibu bapa akan tertanya-tanya jika perlu memakaikannya kasut. Sehingga bayi anda sudah biasa berjalan di luar kawasan rumah, kebanyakan pakar-pakar merasakan ianya tidak perlu. Berkaki ayam/berjalan tanpa kasut bukan hanya menguatkan otot tapak kaki dan kaki tetapi juga memudahkan bayi anda menyeimbangkan diri apabila kakinya bebas merasakan semua tekstur permukaan jalannya. 

Bermain dan belajar (izzul mmg like yg nie kan ibu)

Sekarang, bayi anda boleh meletakkan objek ke dalam bekas dan mengeluarkannya. Berikannya timba plastik dan beberapa bongkah berwarna-warni (pastikan ianya tidak terlalu kecil sebab dia boleh menelannya) supaya dia boleh berlatih kemahiran barunya ini. Dia juga suka alat mainan dengan bahagian yang bergerak, seperti roda, tuil atau pintu yang boleh dibuka dan ditutup. Kereta plastik besar yang boleh ditolak oleh bayi anda di atas lantai merupakan alat mainan kegemaran bayi lelaki dan juga perempuan. 

Jika anda mengambil alat mainan daripadanya, selalunya bayi anda yang semakin mendesak akan membantah. Dia akan mula menunjukkan apa yang dia perlu dan mahukan. 

Kira-kira separuh daripada bayi yang berusia sembilan bulan akan memulakan permainan hantaran, memberikan alat mainan dan mengambilnya kembali. Jadilah rakan sepermainannya. Cuba mengolekkan bola kepada bayi anda apabila anda bermain di atas lantai dan lihat jika dia menggolekkannya kembali kepada anda. Berikan dia alat mainan menyusun atau gegelung tetingkat dan lihat jika dia menyusunnya atau melonggokkannya atau memberikannya semula kepada anda. 

Menangani pemisahan (izzul xhisap jari lah ibu, tpi izzul makin manja..kan kan)

Kini dan pada beberapa bulan berikutnya merupakan kemuncak kebimbangan pemisahan. Walaupun ia adalah normal bagi bayi berusia sembilan bulan untuk menunjukkan hubungan yang sangat rapat dengan anda dan menjauhkan diri daripada orang lain, ia adalah sukar bagi datuk, nenek dan pengasuhnya. Anda boleh membantu memudahkan peralihan anak anda dengan memberitahu orang lain supaya mendekatkan diri secara perlahan-lahan dan membiarkan bayi anda memulakan langkah yang pertama. 

Jika anak anda menghisap satu ibu jari atau puting untuk menenangkan dirinya atau tidur semasa dia cuba menangani kebimbangannya, itu adalah okey. Menghisap jari merupakan satu-satunya cara bayi anda menenangkan dirinya sendiri. 

Cuba untuk membuat perjalanan (puting pon izzul xsuka kan)

Ini merupakan usia yang sukar untuk membuat perjalanan dengan bayi anda. Bayi anda menyukai perkara yang boleh dijangka dan perjalanan akan menganggu rutinnya. Jika anda membuat perjalanan, bersiap sedialah untuk berhadapan dengan anak anda yang perengus dan suka berkepit dengan anda. Sediakan pelbagai barang untuk mengalih perhatiannya -- buku bergambar, alat mainan yang membuat bunyi bising dan lebih penting lagi, objek sekuritinya. Dan jika dia menggunakan puting, lebih baik jika anda membawanya bersama: selalunya ia tidak dapat dijumpai semasa anda amat memerlukannya. 

Pemahaman bahasa (yea, izzul dah pandai cakap)

Perkataan-perkataan yang didengari semenjak dia dilahirkan mula mencurah-curah daripada anak anda. Sekarang, pemahaman bayi anda mengenai perkataan adalah melangkaui kebolehannya menggunakannya dan agahan anak anda akan mula kedengaran seakan-akan perkataan sebenar, termasuklah "ma" dan "da." (Jangan berasa terlalu seronok lagi – mungkin ia bukanlah perkataan yang sebenar, hanya pelbagai bunyian yang selalu digunakannya.) 

Pada usia ini, bayi anda masih lebih memahami tona suara anda daripada perkataan sebenar yang anda gunakan. Lebih banyak anda bercakap dengannya – semasa menyediakan makan malam, memandu atau bersiap – lebih banyak yang dipelajari oleh bayi anda mengenai komunikasi. Malah, satu kajian mendapati bahawa peramal paling baik mengenai kebijaksaannya di masa hadapan ialah jumlah perkataan yang didengarinya setiap hari. Sudah tentu, perbualan dan masa yang diluangkan semasa menonton TV tidak boleh diambil kira – untuk membantu pemahaman bayi anda, dia mesti mendengar perkataan dan bahasa yang digunakan secara interaktif. 

Pada usia sembilan bulan, bayi mula memahami perkataan “tidak” tetapi dia mungkin tidak akan mematuhinya lagi. Walau bagaimanapun, dia akan bertindak balas kepada namanya dengan memandang sekelilingnya atau dengan menghentikan apa yang sedang dilakukannya untuk mengetahui siapa yang memanggilnya. Kukuhkan kelakuan mengecamnya dengan menyebut namanya dengan kerap. 

Adakah bayi saya berkembang secara normal? perkembangan baby kan laen2 kan ibu...

Ingatlah bahawa setiap bayi adalah unik dan mencapai tahap fizikalnya mengikut masanya sendiri. Kemahiran-kemahiran ini merupakan panduan mudah untuk potensi yang boleh dicapai oleh anak anda – jika bukan sekarang, mungkin nanti. 

Dan jika bayi anda dilahirkan pramatang, anda akan dapati bahawa ia akan mengambil masa yang lebih lama sebelum dia boleh melakukan perkara yang sama seperti bayi seusia dengannya. Jangan risau, kebanyakan doktor akan menilai perkembangan bayi pramatang dari masa dia sepatutnya dilahirkan dan menilai kemahirannya sewajarnya. 


*info from babycenter

Aku yang bertuah~

~ye, mereka sangat bertuah...dipermudahkan untuk mendapat zuriat..tapi kadang2 mereka lupa untuk menghargai...

teringat berita haritu...mayat bayi xberkepala, kaki putus dijumpai di sungai...terkejut seketika, terkesima...
tetiba rasa sedih menghantui...air mata hampir mengalir tpi cuba ditahan...

diorang nie xde sensitivity ke apa, xde rasa belas kasihan ke..naper sanggup buat baby kecil xberdosa macam tue..bukan salah diorang, tpi mak ayah yg xreti kawal nafsu..terjebak dalam jalan yg dipilih sendiri..

tpi pikirlah sendiri, tuhan bg otak yang ada akal untuk kiter manusia berfikir...bukan cam lembu or binatang yang laen ada otak tanpa akal...

semoga mereka yang berkenaan tidak akan melakukan perkara yang sama...mungkin kali nie mudah untuk mereka mendapat zuriat, tpi tidak selepas ini..semoga kesalahan yg sama tidak berulang...

Alhamdulillah juga sebab tuhan telah memberikan saya satu peluang untuk betul2 menghargai izzul..
ye, nyawa izzul dulu pernah berada di hujung tanduk..tpi dengan berkat doa semua, tuhan masih sanggup pinjamkan izzul untuk kami sekeluarga...

aku perlu tunggu hampir satu thn 7bln untuk izzul berada dalam perut nie...alahan yang aku alami xseteruk org laen, tpi masih boleh rasa seksa nya sampikan boleh terpk xde anak pon xpe sbb xsanggup tempuhi alam mabuk tue..

kemudian berjauhan plak dgn suami..xdapat berkongsi moment2 indah saat si kecik bergerak2 dalam perut nie..pegi cek up pon sesorng..

dan tiba saat melahirkan disahkan placentia previa stage 3...terpksa czer dgn full bius...
membesarkan izzul sendiri di batu pahat tanpa suami dan di kala izzul 5 bulan mengalami pendarah di kepala menyebabkan sawan yang kerap...dan selepas tue terpaksa berjauhan ngn izzul di kala dia masih bf..berserah kepada Allah untuk menjaga kesihatannya setelah campur FM...

ya Allah, besar dugaan mu terhadap ku, dan aku tetap bersyukur kerana Engkau telah memilihku untuk diuji..sesungguhnya aku seorang yang sangat bertuah...

dan oleh sebab tue tiap kali ada peluang dgn izzul ibu pasti xkan sia-siakan...luv u so much son...


Friday, January 27, 2012

spital lagi....

hmm, bak kata kembar aku, family warded..sebab apa, kami anak beranak sume dah kena belah sana sini..dah penah duk lelama kat spital..untungla kan  (untung ker????)

1. me, 2 kali masuk OT..1st sebab cyst, 2nd sbb czer
2. izzul, pendarahan kat otak
3. n en ise,,belah lutut plak..ligamen putud n tulang rawan hancur...

so, nak tempek jap pic kami 3 beranak yg semakin kembang bak kata member si pian tu ha,,


haruslah tempek muka izzul..ibu sekerat pon xpe

me n hubby (keciknye saya kan..ehehehe)

husband admit ritu hari rabu..kul 1.30pm terus gi OT...hari nie dah boleh blik...yeayyyyyyy........

selamat berpantang enci suami..hari2 makan singgang jek tau..biar kurus...best2x..xsabar tuggu awak kurus...lalalalala



Friday, January 13, 2012

i'm miss my son...

biasa pagi2 weekend nie bgn tdo msti kena kaco ngn si kecik tue...si kecik tue bgn awal..kalo xlayan cnfirm dia nangis manja..pagi gelak, senyum betul2 buat hati ni cair...walau ngntuk cmne pon msti bangun nak maen ngn dia..papa dia...hmm...xsedar pon...selalu suh si kecik kaco..lagi2 si kecik suka mencakar, baru la papa dia nak bgn..

tpi weekend kali nie laen plak..xdapat jumpa si kecil comell tue..sonok berjalan ngn makcik2 dia ke sabah..owh, ibu rindu anak ibu tue..tpi xpe..insyaallah, malam nie smpaila dengan selamat...

btw, izzul is turn to 9mnts yesterday...besar dah anak ibu..lagi 3bulan dah nak setahun..cepat jerk kan masa berlalu..pantas je rasa..xpuas lagi nak gomol si kecik...

adakah ibu dah patut bg adik kat izzul..izzul dah cukup ke kasih sayang ibu...hmmm..hanya si kecik tu jek yg leh jawab...

papepon..tunggu izzul dah bleh duk ngn ibu..tggu ibu officially pindah n duk sama papa..one happy family..baru ibu pertimbangkan ye sayang..miss u n luv u so much my cutest angel...

kakak zahra yg sgt syg izzul

msti izzul terkenangkan ibu kan tu...miss u jgk

2 budak comel yg bergembira

handsome boy...

ibu jeles..xdapat teman izzul....


Template by:

Free Blog Templates