Blogroll

Monday, March 26, 2012

migrain

hari ni cuti lagi..doktor bagi 2 hari mc...hmm..xtaula sakit saya nie boleeh diklasifikasikan sebagai migrain atau tak...sbb yang saya tau pening pale, kdg bdn rasa cam melayang...

sume jadi sebab semalam nak pi keje gerak dari kampung, kul 4.45pgi dah bgn mandi..kul 5.15 dah gerak..asalnya mlm ahad tue tdo awal sbb dah xtahan ngntuk yg  amat..balik dr pasar makan yong tau fu sikit baring2 sebelah izzul terus lelap..izzul bgn pon dah xlarat nak layan..kesimpulannya mlm tue mmg xmaen n tdo ngn izzul..azbnya ibu tanggunglah sendiri..nak pi keje tue izzul xnak salam ibu waima pandang muka ibu...sib baek dia masih senyum..tpi ngn papa ok plak...hmm..izzul mmg pndai merajuk...

so, nk dijadikan cerita masuk kereta baru suku perjalanan dah rasa lain...kepala rasa pening yg amat n rasa nak muntah...while husband driving, nak saya nak tdo pon susah..tpi mata mmg xbukak sebab takut pening nie xleh kawal..nak cakap ngn husband pon cakap separuh jalan..sbb tgh ckp ttba blur...

smpi rumah kul 6.15,hmm dah terbaring dah..mmg xdan la nak pi keje...gi spital dapat la mc2hari....tue pon rasa xcukup...kalo bleh nak rehat seminggu..betul2 xdapat rehat yg cukup..senang kata dah berbulan xdapat rehat...time weekend selalu blik kg...mmg penat yg teramat kot...

hmm..so jap td google...nak tgk betul ke aku nie migrain..yes, saya migain but common migrain..



Common Migraine 

Common Migraine lebih kerap berlaku dan ia terus berlaku tanpa tanda-tanda awal.

Migraine berlaku apabila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat dan ia sering dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Punca utama berlakunya migraine ialah:

1) Pemakanan

Pengambilan makanan yang mengandungi monosodium glutamate(MSG), cheesenitrate, coklat, kekacang, alcohol, dan aspartame boleh menyebabkan kamu diserang migraine kerana ada diantara makanan itu mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan salur darah. Diet yang menurunkan kandungan gula dalam darah, tidak makan atau lambat makan mengikut jadual, serta kerap minum minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, Nescafe, coke atau pepsi juga boleh menyebabkan migraine kerana bahan ini juga boleh menyebabkan saluran darah mengembang.
*maybe sbb skip makan..pagi tue bgn dgn perut yang lapar
2) Hormone

Bagi perempuan, turun naik hormone estrogen sebelum, semasa, dan selepas haid akan menyebabkan sering diserang sakit kepala.
*yup, saya di penghujung haid
3) Cara hidup

Berlakunya pertukaran waktu jaga dan waktu tidur, terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migraine. Bagi pelajar yang gemar belajar last minit dan mengabaikan makan dan tidur, akan menyebabkan mudah diserang migraine. Pengambilan ubat-ubatan, keturunan, perubahan cuaca, bunyi bising, menonton tv atau memandang skrin computer terlalu lama, stress, tekanan emosi dan merokok juga merupakan punca-punca diserang migraine.
*sgt bnyk pk,tgk komputer, stress...huhuhuhu


***so saya leh simpulkan kat sini rupanya pening pale saya selama nie adalah migrain..bukan sakit pale yg biasa..tpi ia bukan migrain yg teruk tue


Sunday, March 11, 2012

ole-ole untuk izzul

alhamdulillah, masih berpeluang untuk bersiaran lagi...

alkisah khamis yang lepas ibu pose..n ada pegawai penilai (pp) datang nak nilai ibu skills ibu mengaja..
alhamdulillah, everything running smoothly...pandai anak murid ibu berlakon (act dah janji nak blanja cuma tak tunaikan je lagi)..
so ibu pulang hari tue dgn hati gumbira n terus ajak papa makan luar (*hari2 pon mkn luar since pose berturut2 cuma kali nie nak mkn best skit)
so, planning asal nak makan area giant nilai jerk, tpi mulut nie gatal sebut nak mkan johnny, jusco seremban nun...niat xteguh..sebut2 jerk rupanya papa terus setuju..maka berbuka la pose kat dalam kete telan air liur jer(sbb xprepare apa2 meal dlm kete n planning last minute)

so makan2 kat johnny (of course steambot)...then ttba ibu nie planning nak carik mainan izzul..asalnye nak nak beli kete mainan jer..sbb izzul sgt suka kete (anak ibu kecik2 dah tunjuk jantan dia kan)...

cari2 kete terjumpa la barang nie...

harga dia rm69.90... (pin ihsan google)
tpi bleh gak beli kat sini
http://www.littlewhiz.com/pd_intex_softsides.cfm (rm59.90 jek.till the next 34days)

nk beli soft gym nie pastikan ibu2 atau ayah2 kat luar tue ada pam tayar basikal atau sewaktu dengannya ye..seyes penat woo nak pam..besar ini barang...

gym ni pon agak kukuh..sebab izzul yg 9kilo plus sepupu dia dua org around 13kg bleh masuk dalam nie..but not advisable la kan

review dari soft gym nie..baru sehari pakai izzul dah bleh berdiri sendiri sambil berpaut..dah xperlu ibu nak angkat dirikan die lagi (then, ckp kat papa..haaa, tgk berbaloi tak..sbb papa at da 1st sight x stuju beli takut izzul xmo masuk..n dia ppon angguk2x senyum jek)

so rembetan kedua adala lorry toys which cost only RM5 

dan yg ke3 adalah baju comel disney kat bawah nie.. nie pon haruslah murah..RM18 shj

pic ibu n papa harus interframe gak..hehehe

*hajat hati nak buat satu bilik tuk izzul maen...playground dia..tpi nak wat cmne, izzul xdok ngn ibu n ofcos ongkos pon xberapa nak cukup..but i'll to fulfill all ur needs my son..luv u so much




Thursday, March 1, 2012

A breastfeed baby contest

to readers or those yg sudi menjengah or membaca blog yang xbaper nak famous nie

i'm really need ur cooperation for voting my son in this contest

simple..........

just follow this step..

First STEP : Click "LIKE" -http://www.facebook.com/pages/E-MumShop/115027958540865

Second STEP : Click "LIKE" my baby photo - 
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=340963955947263&set=a.340427702667555.76012.115027958540865&type=3&theater


DONE.....simple je kan..

n the selected pic is............................


kulit mulus putih gebu..buat ibu selalu gigit pipi awak kan sayang


tq in advance


izzul bawak kete

layankan....zasssssssssssssssssssss

video



wordless....

memandangkan esok baru ibu balik jenguk izzul, so arini ibu nak tempek muka izzul jer..miss u so much







*sila abaikan pemandangan kat blkg tue..maen ngn anak lagi best dari kemas rumah ok...


Template by:

Free Blog Templates